SDE

Слово на відкритті науково-практичної конференції «Роль Університету та Церкви у вихованні сучасної молоді»

25 жовтня 2012
Друк E-mail
Ваше Блаженство, Вельмишановна пані Ректор,
високодостойні професори, викладачі,
всесвітліші та всечесніші отці,
дорогі студенти, шановні учасники нашої науково-практичної конференції!

Сьогодні мені приємно бути тут, у Вашому навчальному закладі, з нагоди відкриття цієї науково-практичної конференції. Ми зібралися, щоб поговорити про роль університету і Церкви у вихованні сучасної молоді, а це у ще зовсім недавньому минулому було просто неможливо.

В Україні під час більшовицького режиму молоде покоління виховувалось на постулатах, які осміювали, марґіналізували й навіть боролись з будь-якими проявами духовності та релігії у сфері освіти. На жаль, і сьогодні українське суспільство ще подекуди йде за інерцією такого способу мислення. Проте мені приємно, що принаймні у Дрогобичі ми поступово відходимо від цього бачення. Ця конференція приурочена 10-ій річниці студентського капеланства у нашому Дрогобицькому державному педагогічному університеті, а це означає, що ми не робимо перші кроки у подоланні спадщини комуністично-імперіалістичного мислення, але вже маємо за плечима певний у цьому досвід.

Десять років тому мій попередник, преосвященний владика Юліан (Вороновський), і світлої пам'яті Валерій Скотний, ректор Дрогобицького педуніверситету, здійснили крок, який тоді був нечуваний, – домовились, щоб документально ввести у структуру цієї вищої школи посаду капелана. Наскільки мені відомо, це був перший університет в Україні, який розпочав християнське духовне виховання студентів, запроваджуючи духівника для академічної молоді.

Мені приємно, що ця смілива і життєво необхідна співпраця започаткувалась саме у нас. Водночас думаю, що не варто зупинятися на досягнутому, а слід поглиблювати співпрацю у вихованні нашої української молоді. Маємо великі перспективи для цього, адже один капелан на кілька тисяч студентів – це надзвичайно мало. Сподіваюсь, що нам вдасться знайти можливість залучити до цієї праці ще декілька духовних осіб, і не тільки в цьому навчальному закладі, але й у дрогобицьких технікумах, коледжах, училищах...

Сьогодні хочу щиро подякувати ректорату і викладачам, а особливо вельмишановній п. Ректору Надії Володимирівні Скотній, за ті можливості, які вона створює у закладі, і за ті конкретні кроки, які п. Надія вершить, щоб співпраця між Самбірсько-Дрогобицькою Єпархією та Університетом у вихованні академічного студентства не тільки не занепадала, але ще більше поглиблювалась.

Чому такою важливою є співпраця? Християнство вчить, що кожна людина створена на образ Божий і повинна прагнути до подоби Божої. Образ Божий у кожній людській особі вказує на її велику гідність. Кожен вихователь покликаний пошанувати цю гідність, віднайти її навіть там, де вона прикрита різними немочами. До подоби Божої людина зростає у Святому Дусі, а допомогти у цьому також покликані вчителі та вихователі.

Закликаю всіх до плідної праці, спільної відповідальності, взаємодопомоги у процесі такого виховання. Це так необхідно для нашої молоді – українського майбутнього. Думаю, що всі ми погодимось у тому, що Україні потрібні люди з високою духовністю, з новим мисленням, з оновленою свідомістю... Немає справді доброї людини як особи, сім'янина, працівника, суспільного діяча, сповідувача національних інтересів та поваги до решти людства без стійких моральних основ. Досвід показує, що віруюча людина є скарбом для розвитку держави, адже така особа дещо інакше працює, інакше думає, по-іншому навчає і вчиться. Християнська духовність – основа, на якій можливе формування такої молодої особистості у її свободі, вдосконаленні й перспективах, які дарує кожному близький до всіх Господь.

Сподіваюся, що учасникам сьогоднішньої конференції вдасться реалізувати задум, який мали її організатори, і вона буде не лише науковою, але й практичною, бо допоможе сформувати теоретичну базу і подасть пропозиції для її практичного втілення. Дякую всім ініціаторам, організаторам і доповідачам конференції, щиро сподіваюся, що ваша робота буде плідною, і нехай Божа благодать буде з усіма Вами!

+ Ярослав

25 жовтня 2012 року Божого
м. Дрогобич

Теми: Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою
^ Догори