SDE

Слово на святкуванні Днів Європи у м. Дрогобичі

05 червня 2015
Друк E-mail

Слава Ісусу Христу!

Вельмишановні представники дипломатичного корпусу Європейських країн, представники місцевої влади, запрошені гості, пані і панове!

Мені сьогодні надзвичайно приємно взяти участь у святкуванні Днів Європи у м. Дрогобичі. Особлива подяка за це Генеральному Консульству Республіки Польща у Львові і особисто п. Ярославу Дрозду, завдяки якому нашому місту випала нагода приймати поважних гостей з Європейського Союзу. Думаю, що ця визначна подія допоможе країнам Європейського Союзу та Україні краще пізнати одне одного.

Кажу «Європейський Союз», бо думаю, що в нікого з тут присутніх немає сумнівів у тому, що Україна – це Європа. А тому Україні нема потреби пізнавати Європу. Ще з сивої давнини наші пращури підтримували тісні зв’язки з країнами Західньої Європи. Згадаймо, Ярослава Мудрого, якого називали «тестем Європи»; Анну Ярославівну - прабабцю майже 30 французьких королів; Юрія Дрогобича-Котермака – відомого діяча східноєвропейського Відродження, ректора Болонського університету та професора Краківського університету; Пилипа Орлика – автора першої конституції; Івана Франка – мислителя, письменника, поета, науковця, філософа, великого громадянин, надзвичайна постать нашої культури і духовності; Соломію Крушельницьку – «Вагнерівську примадонну» XX століття… І це – далеко не повний перелік… Тому сьогодні у нас є чергова нагода поспілкуватись як друзі і вкотре пригадати, що маємо спільне європейське коріння.

Для нас, українців, дрогобичан, це також нагода подякувати нашим партнерам з країн Західньої Європи за підтримку нашого народу і держави, особливо у ці непрості часи, коли ми болісно переживаємо криваву російську агресію, яка хоч і відбувається далеко в Криму та на Сході України, проте її відлуння відчуває кожна українська родина, в тому числі й дрогобичани, які ховають полеглих героїв або вболівають за здоров’я поранених (як, наприклад, в ці останні тижні, коли ми переживаємо за важкопоранену дрогобичанку медика Ірину Іванюш).

Нам потрібна підтримка наших європейських друзів, але ми як народ, який здавна відзначається гостинністю, й самі готові щось запропонувати країнам Європейського Союзу. Зараз, після кількох десятиліть панування атеїстичного комуністичного режиму, ми переживаємо часи духовного відродження. Оглядаючись в нашу недалеку історію, ми, українці, добре розуміємо, наскільки небезпечним для людини є втратити духовні орієнтири. Німим свідком цього в Дрогобичі є тюрма на Стрийській, яку ми сьогодні відвідаємо і де комуністами-безбожниками були жахливо вбиті сотні свідомих українців. Агресор нищив нас фізично, проте він намагався знищити також нашу духовність – нам забороняли вірити в Бога, відвідувати храми, навіть носити хрестики чи релігійні зображення... Зараз ми свідомі того, що змогли пережити ці жахіття завдяки своїм глибоким християнським корінням. До нас доходять тривожні вістки про те, що в Західній Європі вихолощуються традиційні загальнолюдські цінності, побудовані на принципах християнської моралі. Це нас не може не тривожити, навіть тому, що цим спекулюють наші північні сусіди, які таким чином навіть намагаються виправдати свої імперські дії. Тому в цій ситуації хочемо поділитись з Вами, дорогі наші друзі з західноєвропейських країн, своїм безцінним досвідом. Міцне коріння забезпечує дерево перед різними бурями - міцні християнські корені збережуть й Європу (в тому числі й Україну) перед різноманітними викликами сучасності. Про це варто пам’ятати.

Ще раз вітаю всіх присутніх і як єпископ УГКЦ – Церкви мучеників запрошую спільними зусиллями розбудовувати Європу на тих християнських фундаментах, на яких вона поставала. Нехай допомагає нам у цьому Господь.

+ Ярослав

5 червня 2015 року Божого

м. Дрогобич

Теми: Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою
^ Догори