SDE

Звернення з приводу загострення суспільно-політичної ситуації в Україні через намагання впровадити в життя законопроект «Про засади державної мовної політики»

06 липня 2012
Друк E-mail

Дорогі в Христі браття і сестри!

3 липня 2012 р.Б. ми стали свідками, як частина депутатів українського Парламенту всупереч численним застереженням провела голосування щодо законопроекту «Про засади державної мовної політики», який небезпідставно можна назвати актом наруги над українською мовою. Прикро, що таким чином питання мови, яка б мала єднати і сприяти взаємопорозумінню між людьми, через недалекоглядність політиків стало джерелом ворожнечі та протистояння.

Ще у 2006 році Глави українських Церков та релігійний організацій у своєму спільному зверненні застерегли, що мовне питання не можна перетворювати на предмет протистояння. Про це 25 травня 2012 р.Б. ще раз нагадав Глава УГКЦ Патріарх Святослав, звернувшись до української влади з проханням не вносити даний законопроект на голосування. На жаль, владоможці не прислухались до застережень духовних лідерів України, спровокувавши хвилю протестів по цілій Україні. Ми всі з тривогою спостерігаємо, як дедалі більше поглиблюється розкол у суспільстві і таким чином розхитуються основи української державності, адже «кожне царство, розділене в собі самому, не встоїться» (Мт. 12, 25).

Цей факт серйозно непокоїть нашу Церкву, яка завжди, і в горі, і в радості, крокувала поряд зі своїм народом, утверджуючи його гідність і національно-культурну самобутність. Не є завданням церковної ієрархії робити політичні заяви чи виступати з політичними закликами. Проте Церква не може залишатись осторонь і мовчати, коли нехтуються основні права українського народу. Тому закликаю всіх вірних Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ молитись за мир у суспільстві та між людьми і робити свій посильний внесок у його розбудову. З огляду на ситуацію, що склалася в нашій державі в зв’язку з намаганнями впровадити в життя вищеназваний законопроект, аж до подальшого розпорядження, благословляю парохам, адміністраторам, настоятелям храмів у неділі і свята після кожного богослужіння проводити моління за Україну, відмовляючи в цьому намірі «Отче наш» і «Богородице Діво» та співаючи молитву-гімн «Боже Великий, Єдиний…».

Засилаючи моє Архиєрейське благословення, прошу вірних УГКЦ та всіх людей доброї волі не розчаровуватись, а відважно стояти на захисті своїх основоположних прав, пам’ятаючи, що Господь у Своєму Провидінні навіть в найважчих хвилинах ніколи не опускав свій народ.

Благословення Господнє на Вас!

+Ярослав (Приріз),
Єпископ Самбірсько–Дрогобицький

Дано у Дрогобичі, при Катедральному соборі Пресвятої Трійці,
дня 6 липня  2012 року Божого

Теми: Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою
^ Догори