SDE

Блаженніший Святослав увів на престіл Самбірсько-Дрогобицької єпархії владику Ярослава (Приріза) [фото]

24 грудня 2011
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Блаженніший Святослав інтронізує владику Ярослава (Приріза) як єпископа Самбірсько-Дрогобицького
"Ця інтронізація завершує особливий рік в історії нашої Церкви, який назавжди буде позначений уведенням на престоли різного рівня як в Україні, так і закордоном", - наголосив Блаженніший Святослав під час інтронізації єпископа Самбірсько-Дрогобицького владики Ярослава (Приріза), яка відбулась 24 грудня у м. Дрогобича у катедральному храмі Пресвятої Трійці .

 

Блаженнішому Святославу під час Божественної Літургії співслужив владика Іван (Мартиняк), Митрополит Перемишлсько-Варшавський, владика Володимир (Війтишин), Митрополит Івано-Франківський, владика Василь (Семенюк), Митрополит Тернопільсько-Зборівський, владика Мєчислав Мокшицький, Архиєпископ Львівський РКЦ, владика Мілан (Шашек), єпископ Мукачівський, а також 10 єпископів Синоду УГКЦ. Участь в урочистому богослужінні взяли понад 300 священнослужителів, представники монашества, вірні з усіх терен єпархії та представники державної влади.

Після урочистої зустрічі духовенством та вірними Блаженнішого Святослава усі процесійно увійшли до катедрального храму Пресвятої Трійці, де розпочався чин інтронізації. Декрет про призначення владики Ярослава на престол Самбірсько-Дрогобицької єпархії від імені Глави та Синоду єпископів УГКЦ зачитав секретар Священного Синоду владика Богдан (Дзюрах). Відтак Блаженніший Святослав торжественно ввів на єпископський трон владику Ярослава. Нововведеному єпарху Глава УГКЦ вручив пастирський жезл. Цим жезлом, як згодом у своєму слові зазначив Глава УГКЦ, «єпископ має управляти і пасти Боже стадо, має дбати про те, щоб духовний світильник кожного з нас ніколи не загас, щоб кожний з нас все ж таки очікував повернення у славі нашого Господа». (Повний текст слова Блаженнішого Святослава).

Складаючи своє побажання новому єпископу Самбірсько-Дрогобицької єпархії, Блаженніший Святослав зазначив: «Дорогий наш брате, владико Ярославе, нехай всемилостивий Господь буде твоїм прикладом, а твій великий попередник - владика Юліан - буде взірцем, духовним батьком твого служіння. Ти приходиш не для того, щоб тобі послужили, але щоб послужити і дати своє життя як викуп за багатьох.».

Після завершення богослужіння владика Ярослав звернувся зі словами подяки до свого попередника - першого єпископа Самбірсько-Дрогобицького: "Щиро дякую Владиці Юліянові за довгі роки його Архиєрейського служіння у Самбірсько–Дрогобицькій єпархії. Своїм архипастирським служінням владика поєднав покоління вірних нашої Церкви часів переслідування і часів відродження. Скільки вклав він – здебільшого непомітно для нас – своїх молитов, своєї праці, своїх жертв і терпінь, щоб наша Церква і, зокрема Самбірсько-Дрогобицька єпархія, поручена його святительській опіці, успішно сповняли Христову місію освячення і спасіння серед рідного українського народу". Новоінтронізований архиєрей склав подяку Блаженнішому Святославу за його смиренну архипастирську опіку Українською Греко-Католицькою Церквою. Рівно ж владика Ярослав подякував преосвященним владикам, численному духовенсту, вірним та представникам державної влади за їх молитовну участь в урочистому богослужінні (Повний текст подячного слова владики Ярослава).

"Бажаю Вам, щоб Господня благодать товаришувала усім вашим вчинкам та зусиллям", - привітав владику Ярослава владика Мечислав (Мокшицький), архиєпископ Львівський РКЦ. Відтак новоінтронізованого архиєрея від імені духовенства єпархії привітав один з найстарших священиків - митр. прот. Євген Кохан - та наймолодший єрей - Михайло Олійник. Від імені спільноти викладачів та студентів Дрогобицької духовної семінарії єпископа привітав отець-ректор Мирон Бендик. Привітальні слова на адресу правлячого архиєрея пролунали від представників парафіяльних та молодіжних спільнот єпархії.

Зазначимо, новоінтронізований правлячий архиєрей - Владика Ярослав (Приріз) - у червні 2005 року був призначений протосинкелом даної Самбірсько-Дрогобицької єпархії. 29 квітня 2006 року у катедральному храмі Пресвятої Трійці м. Дрогобича владика Ярослав отримав єпископські свячення з рук глави УГКЦ Блаженнішого Любомира (Гузара). З того часу розпочалось єпископське служіння владики Ярослава (Приріза) як єпископа-помічника Самбірсько-Дрогобицької єпархії. У квітні 2010 року владику призначено єпископом-коад'ютором єпархії. З 27 жовтня 2011 року владика Ярослав перейняв адміністрування Самбірсько-Дрогобицькою єпархією, після того як Блаженніший Святослав Шевчук за згодою Постійного Синоду УГКЦ прийняв зречення з душпастирського уряду, подане Преосвященним владикою Юліаном (Вороновським), тогочасним Єпархом Самбірсько-Дрогобицьким (Детальна біографія владики Ярослава (Приріза)).

Своїми думками стосовно єпископського служіння владика Ярослав поділився напередодні своєї єпископської хіротонії у 2006 році в інтерв'ю прес-службі Глави УГКЦ. Незадовго до інтронізації єпископ розповів про свої перші кроки після сходження на престіл Самбірсько-Дрогобицької єпархії в інтерв'ю часопису "Слово" та часопису "Наш Собор".

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Фоторепортаж

Теми: Блаженніший Святослав, Ярослав (Приріз), Катедральний собор

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори