SDE

Владика Григорій: Свято Покрова відкриває нам Пречисту Діву як ту, до якої не тільки інші моляться, але й вона сама молиться з нами і за нас [відео&фото]

03 жовтня 2023
Друк E-mail
Фото Сніжани ЩУР
1 жовтня в м. Самборі, у Прокатедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці, відбулось урочисте богослужіння з нагоди храмового свята. Богослужіння очолив владика Володимир, митрополит Івано-Франківський, у співслужінні архиєпископа Вісвальдаса Кульбокаса, папського нунція, владики Ярослава, єпископа Самбірсько-Дрогобицького, владики Григорія, єпископа-помічника Самбірсько-Дрогобицької єпархії, священиків єпархії. Участь у богослужінні взяли чисельні вірні, а також представники місцевої влади. Перед початком Літургії відбулось освячення іконостасу, спорудженого в одному з бічних вівтарів.

Під час проповіді владика Григорій зазначив, що історична подія, яка лягла в основу свята Покрова Пресвятої Богородиці, навчає нас значення і сили молитви до Пречистої Діви. "Молитись про Божий Захист, Божу Опіку за своє місто і родину слід не тільки в небезпечних ситуаціях, але на щодень", - наголосив проповідник. До цього закликає нас також богослужбовий заклик: "Усе життя наше Христу Богові віддаймо".

Молитва є найсильнішою і наймогутнішою зброєю. "Молитва творить чудо, зближає нас до Бога, вливає в душу людини надприродну силу і здатність передусім протистояти злу, гріхові, вона ушляхетнює людину, відкриває ті скарби і таланти, які Господь Бог в нас заклав", - пояснив єпископ. Історія свята Покрови передає нам, що святий Андрій зі своїм учнем Епіфанієм побачили як Пречиста Діва з ликами ангелів і святих приєдналась до молитви вірних, які благали про її материнський порятунок. "Сьогоднішнє свято відкриває нам Пречисту Діву як ту, до якої не тільки інші моляться, але й вона сама молиться з нами і за нас", - наголосив владика Григорій.

Пресвята Богородиця також навчає нас своєю молитвою. "Велике вчинив мені Всемогутній і святе Його Ім'я", - передає нам слова молитви Святе Євангеліє. "Бог вчинив велике не лише в житті Марії, але в житті кожного і кожної з нас. Він дав нам життя, безсмертну душу, спасіння, уподібнює нас до Себе. Роздумавши над цим, чи не буде величати Бога наша душа?" - запитав вірних владика Григорій.

Молитва Пречистої Діви Марії є також молитвою заступництва. У Кані Галилейській Марія звертається до Ісуса і просить за молоде подружжя: "Вони вина не мають". "Перед тим, як просити за себе і свої потреби, просімо за інших", - сказав проповідник. Бо завжди є хтось, хто може потребувати більшої допомоги, ніж ми. "У цьому є сенс Церкви, бо ми прийшли сюди, не лише, щоб розказати Богові про свої проблеми, але щоб молитись за багатьох", - пояснив владика Григорій.

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував папському нунцію архиєпископу Вісвальдасу Кульбокасу та митрополиту Володимиру за те, що розділили разом з духовенством і вірним єпархії радість свята Покрова Пресвятої Богородиці. Святкування завершились водосвяттям біля фігури Пресвятої Богородиці на подвір'ї храму.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Фото Сніжани ЩУР

 

Теми: Володимир (Війтишин), Ярослав (Приріз), Прокатедральний собор, Григорій (Комар)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори