SDE

У Дрогобичі відсвяткували 15-ліття академічного душпастирства [фото]

13 жовтня 2017
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
12 жовтня в Катедральному храмі Пресвятої Трійці м. Дрогобич Архиєрейською Літургією розпочались святкування 15-ліття душпастирства академічної молоді в Самбірсько-Дрогобицькій єпархії. Богослужіння очолив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні о. Олега Кекоша, відповідального за академічне душпастирство, капеланів вищих навчальних закладів Дрогобича, а також академічних капеланів Львова й Тернополя. На Літургії був присутній ректорат Дрогобицького педуніверситету на чолі з ректорем проф. Надією Скотною. Молитву супроводжував Дрогобицький камерний хор "Легенда".

Роздумуючи на євангельським читанням про те, як Ісус обирає дванадцять апостолів, владика Ярослав зауважив, що перш, ніж зробити цей вибір, Господь усамітнився на горі для молитви. "Гора у біблійній традиції – символ духовного подвигу, адже щоб зійти на неї, необхідні певні зусилля, - сказав проповідник, додаючи. – Гора – піднімається над земною поверхнею, і це говорить нам, що у молитві нам слід піднятися над земною метушнею, як співаємо на Божественній Літургії – «всяку нині житейську відложім печаль»". Перед тим, як «розмовляти з Богом», необхідно звершити певний духовний труд, зосередитися, зібратися з думками, віддалитися від того, що може бути перешкодою для стояння перед Богом. Без цього духовного приготування наша молитва не відбудеться і залишатиметься егоїстичним монологом (див. повний текст проповіді).

Далі єпископ окремо зупинився на значенні академічного душпастирства в Самбірсько-Дрогобицькій єпархії. "Ми сьогодні радіємо, що академічний капелан присутній на кафедрах Дрогобицького Університету, бо знаємо, що там він уприсутнює найважливішу кафедру – Кафедру Божої Премудрості, без якої неможливий повноцінний розвиток людської особи", - сказав владика Ярослав. Пропвідник зазначив, що початок цієї душпастирської ініціативи був би неможливим без доброї волі на сьогодні уже покійних осіб: владики Юліяна (Вороновського), тодішнього єпарха Самбірсько-Дрогобицького, і проф. Валерія Скотного, тодішнього ректора Дрогобицького педуніверситету.

"Сподіваюся, що сьогоднішні урочистості дадуть ще більший поштовх розвитку академічного капеланства, бо кожен ювілей – нагода поглянути у минуле, проаналізувати його і зробити висновки для майбутнього. Нехай таким буде і наш невеликий 15-літній ювілей капеланства в Дрогобицькому Університеті. Дякуймо Богові за досягнуте, розширюймо наші плани на майбутнє, шукаймо людей, які б допомогли нам їх реалізувати, та просімо Господа, щоб посилав на це наше служіння і труди Своє щедре благословення", - сказав на завершення єпископ.

Після завершення Літургії владика Ярослав висловив вдячність за довголітню капелану студентської молоді о. Олегу Кекошу і нагородив хрестом з прикрасами.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: студентське капеланство, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори