SDE

Владика Ярослав (Приріз) на празник Благовіщення: "Навчімось від Богородиці справжньої свободи, зміст якої полягає у сміливому "так" – Богові"

07 квітня 2012
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Святкове богослужіння у храмі Успення Пресвятої Богородиці м. Дрогобича
7 квітня, у день свята Благовіщення Пресвятої Богородиці, владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, очолив Божественну Літургію у храмі Успення Пресвятої Богородиці, що знаходиться у м. Дрогобичі по вул. Володимира Великого. Під час Літургії єпископ уділив священичі свячення префекту з навчання Дрогобицької духовної семінарії та особистому секретарю правлячого архиєрея – диякону д-ру Роману Андрійовському.

Після прочитання Євангелія, єпископ звернувся до вірних з пастирським словом. У ньому архиєрей звернув увагу вірних на богослужбову особливість свята: "Празник Благовіщення належить не тільки до дванадцяти великих празників, але його богослужбові частини беруться навіть тоді, коли воно випадає у Квітну Неділю, Велику П'ятницю чи Христове Воскресіння". На думку владики Ярослава, цей факт вказує на важливість таїнства Благовіщення Пресвятої Богородиці. Саме з цієї події розпочинається Новий Завіт, а разом з ним – і наше спасіння.

Пояснюючи євангелську розповідь про відвідини архангелом Гавриїлом Пресвятої Богородиці, єпископ звернув увагу вірних на деталі, які повідомляє нам євангелист Лука, описуючи цю події: "Євангелист говорить про те, що це сталось "шостого місяця", тим самим пригадуючи нам шостий день сотворення, коли Бог покликав до життя у світі людину". Продовжуючи думку, архиєрей додав: "Тепер же починається нове творіння – починається наше спасіння".

Євангелист Лука зауважує: "Ангел Гавриїл був посланий Богом". На думку владики Ярослава, цими словами священний автор наголошує, що ініціатива спасіння людини виходить від Бога: "Це Господь стукає у двері свободи Марії, це Він шукає співпраці Марії". Все ж вирішальним словом у цьому задумі Божому є згода Пресвятої Богородиці: "„Так" Богоматері не вичерпується моментом Благовіщення: воно переходить у дивовижну і послідовну серію згоди, проростаючи у численні прийняття волі Божої". Подібно й кожне покликання має своє „так", яке визначає його напрямок. Однак далі для успішності покликання потрібно багато інших рішень згоди, які розвиватимуть спрямованість свободи людини до Господа.

Після завершення Божественної Літургії владика Ярослав нагородив хрестом з прикрасами протосинкела єпархії та віце-ректора Дрогобицької духовної семінарії – прот. Григорія Комара. Єпископ подякував о. Григорію за довголітню працю у вихованні майбутніх священнослужителів та за душпастирське служіння на парафії Успення Пресвятої Богородиці.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: протосинкел, Дрогобицький деканат, семінарія, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори