SDE

У Корналовичах на Самбірщині відсвяткували 200-ліття храму Воскресіння Христового [фото]

03 вересня 2024
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
1 вересня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію с. Корналовичі на Самбірщині з нагоди 200-літнього ювілею освячення храму Воскресіння Христового. Єпископ відслужив Архиєрейську Літургію у співслужінні о. Григорія Жука (декана Дублянського) і священиків Дублянського деканату.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що євангельська розповідь про зцілення юнака на прохання його батька підводить до запитання: чому учні не були здатні зцілити цього хлопця? (див. повний текст проповіді). "Пізніше вони самі прийдуть із цим запитанням до Ісуса на самоті, адже вони перед тим одержали владу оздоровляти хворих і виганяти бісів", - сказав проповідник.

Владика Ярослав зазначив, що основною причиною слабкості людини є невіра і мала віра, адже для віри немає нічого неможливого. "Проблема полягає в тому, щоб наша мала віра, перед лицем зла не заламалася в невіру, яка нічого не може, але сталася вірою, яка може все у Христі Господі. Якщо конкретніше, то віра є виявом послуху Отцеві, який промовляє на горі, щоб ми слухали Сина", - наголосив єпископ. Через послух Ісусові Церква стається такою, як Він – переможницею зла. "В цій євангельській благовісті на прикладі батька і апостолів бачимо людей, які, досвідчивши свою слабку віру, все одно прагнуть у вірі зростати у своєму щоденному житті", - наголосив проповідник.

Уздоровлення юнака сталось після події Преображення Господнього, коли учні стали свідками Божої Слави, яка оточувала Христа. Вони бажали затримати цей момент. "Але Ісус вимагає від них віри, яка є згідною на страждання і «слабкість» хреста. Тільки така віра має силу подолати злого духа. Віра, яка не знає сили хреста, є невірою і лукавством", - наголосив владика Ярослав.

У відповідь на здивування учнів, чому вони безсилі, щоб допомогти юнакові, Спаситель сказав дві речі. Насамперед, Він сказав привести хворого юнака. "Віра є приношенням до Ісуса нашого непереможеного зла, а навіть нашої невіри і лукавства. Це перше, що кожний з нас може зробити, коли перед нами нестатки, хвороба, розпач, розгубленість, брак довіри, тощо", - зазначив проповідник. По-друге, Ісус пояснив учням, що їм забракло віри в те, що Бог може це чудо вчинити. "Роль учня в тому, щоб розгорнути якомога ширший простір для Бога, щоб Він міг вступити в життя й вчинити чудо", - наголосив владика Ярослав.

Після завершення Літургії владика Ярослав привітав вірних з 200-літнім ювілеєм храму, а також подякував о. Григорію за душпастирське служіння на парафії.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Ярослав (Приріз), Дублянський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори