SDE

Парафія Стебник-Колпець молитовно відсвяткувала 30-ту річницю виходу УГКЦ з підпілля [фото]

15 вересня 2019
Друк E-mail
Фото парафії Стебник-Колпець
Не такий далекий, але й не близький 1989 рік, запам’ятався в історії Української греко-католицької церкви як переможний. Протягом 43 років, після умисної ліквідації в 1946р., вірні УГКЦ зберігали свою Віру у підпіллі. Вони пронесли свою відданість церкві крізь часи Сталіна, Хрущова, Горбачова… хоч і важким був цей шлях…

Відродження УГКЦ відбувалося активно і знаково в багатьох містах Західної України. Просто неба проводилися Богослужіння, котрі спочатку збирали невелику кількість вірних, але згодом переросли в багатотисячні маніфестації. Велика кількість людей зібралася під час святкування 1000-ліття Хрещення в липні 1988 року в селах Грушів і Зарваниця під проводом владики Павла Василика. Велелюдною акцією було вшановано пам'ять отця Маркіяна Шашкевича у с. Підлиссі 6 серпня 1989 року і т.д. Найбільш масовим став похід вулицями Львова до Собору святого Юра 17 вересня 1989 року.

Приємним є і те, що в цих подіях відзначилося наше с.Колпець. Восени 1989 року в м.Стебник приїхали люди (В.Губіцький, П.Качала, О.Копач та ін.), які утворили колону з хрестом і синьо-жовтим прапором. Таким живим ланцюгом вони прийшли у село Колпець. Після відправи Божественної літургії встановили біля церкви Хрест на честь 1000-ліття хрещення України. Стоїть Він і досі, поряд із згодом збудованою церквою «Введення в храм Пресвятої Богородиці».

Цього року виповнюється 30 років від його встановлення. Дану подію парафіяни разом із парохом о. Євгеном Макогоном пошанували в особливий спосіб. У вівторок 10 вересня, саме в день встановлення хреста, відправили Божественну Літургію, опісля процесійно вийшли на молитву до Хреста. Незважаючи на те, що це робочий день на подвір’ї храму було досить велелюдно, а серед них і очевидці і учасники подій 30-ти річної давності. Опісля завершення молитви біля Хреста, випала чудова нагода переглянути документальний фільм про вихід УГКЦ з підпілля «Ті що вірні».

Переживаючи подібні моменти, часом задумаєшся якою непоборною є сила Віри…

Велике ДЯКУЮ усім Хто зберіг нашу Церкву!!!

Сеник Тетяна

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Трускавецький деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори