SDE

Владика Ярослав: Молитвою, повною духа надії, християнин повинен засвідчити, що справді очікує допомоги тільки від Господа

06 лютого 2017
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
5 лютого, в неділю митаря і фарисея, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобич.

Коментуючи недільне євангельське читання, владика Ярослав зазначив, що у Притчі про митаря і фарисея Ісус показує два стани людського серця: гордості і покори.

"Фарисей вважав себе великим праведником, йому здавалось, що мав чим пишатися; стояв перед Богом, а одночасно через свою гординю був далеко від Нього", - зазначив проповідник. Фарисей помилково вважав, що механічне виконання приписів закону зробить його досконалим.

Натомість митар, будучи публічним грішником, не мав жодних добрих діл, якими б міг похвалитись перед Богом. "Він стояв у задній частині храму, і не сміючи підвести очей до неба, молився: «Боже, милостивий будь мені грішному»". Покірна молитва митаря була почута Богом і він вийшов з храм оправданий.

Приклад митаря пригадує нам про важливі прикмети нашої молитви, які потрібні для її успіху. Важливою рисою молитви є смирення. "Смирення – це особлива ознака молитви, спроможна привернути увагу Всемогутнього, без смирення молитва перетворюється на самовихваляння, а віра - на самовиправдання", - наголосив єпископ. 

Щира молитва має бути сповнена віри в Божу всемогутність і надії на Боже милосердя. "Молитвою, повною духа надії, християнин повинен засвідчити, що справді очікує допомоги тільки від Господа", - додав владика Ярослав. Прикладом такої довіри Богові є слова молитви "Отче наш": «Нехай буде воля твоя».

Завершуючи проповідь, владика Ярослав побажав вірним під час приготування до Великого посту просити в Господа ласки бажання внутрішнього навернення. "Нехай Господь супроводить нас в нашій молитві та зм’якшує наше затверділе серце, роблячи його покірним і сокрушеним", - побажав вірним єпископ.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори