SDE

На «УМХ» у Самборі відбулась славна «Бандеріада»

22 жовтня 2015
Друк E-mail
Фото "УМХ"
17 жовтня, ввечері, коли на вулиці падав осінній непривітний дощ, члени організації «Українська Молодь – Христові!» м. Самбора зібралися на особливий вечір, присвячений великій постаті  українського народу – Степанові Бандері, який трагічно загинув 15 жовтня 1959 року в німецькому місті Мюнхені, будучи вбитий агентом НКВД – Богданом Сташинським.

Духівник організації – отець Тарас Рисей урочисто заніс до приміщення зборів портрет славного мужа нації, запалив перед його зображенням лампадку, а тоді звернувся до всіх присутніх такими словами: «Дорога молоде, що ви знаєте про Степана Бандеру? Мабуть багато загальних речей, які повторяються на всіх торжественних заходах… Однак, сьогодні прийшов час і перевірити свої знання про провідника ОУН, і здобути нові…». Після короткого вступу, священик запропонував поділитись на чотири групи-команди, і розпочалася цікавезна гра – «Що? Де? Коли?» на тему «Степан Бандера у житті українців». Емоції просто зашкалювали. На барабані були розкладені всякі різні каверзні запитання, серед яких: ким був батько нашого героя; на яких інструментах вмів грати провідник ОУН; чи вживав тютюн і спиртне; скільки разів і ким був арештований; як склалися у нього відносини із Мельником; до якої молодіжної організації його не хотіли приймати; де навчався і чим займався… Кожного разу, після вдалих чи недуже спроб відповідей, отець Тарас давав обширну інформацію, роблячи акценти на духовних аспектах, які мали місце в житті Бандери.

Варто сказати, що кілька молодих людей, а саме: Мар’ян Божейко, Марта Біла, Ірина Славич та Марія Вачинич – підготували чудовий вірш-виставу про польський суд над Степаном і винесення йому смертного вироку… Це було справді вкрай драматично. Чудову поезію продекламував і Дмитро Білий, у якій, від імені великого борця за волю України, заявив про готовність до безнастанної борні, аби лиш змінити становище злиденних земляків.

Вечір закінчився співанням патріотичних пісень та смачним частуванням. Учасникам «Бандеріади» вручили щедрі призи…

Ірина Славич,
член «УМХ» та учасниця «Бандеріади»

Теми: Самбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори