SDE

Екосемінар «Формування основ екологічної свідомості молодших школярів» у Самборі

01 листопада 2014
Друк E-mail
30 жовтня 2014 року Божого в межах Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, у місті Самборі, на базі педагогічного коледжу імені Івана Филипчака відбувся семінар з теорії і методики виховання на тему: «Формування основ екологічної свідомості молодших школярів».

Організаторами освітнього заходу були викладач навчальної інституції Мацковська Т. М. разом із групою студентів закладу. Серед запрошених викладачів, гостей та учасників семінару був також референт з питань екології Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ о. Дмитро Сенейко.

Хід семінару був надзвичайно цікавим та динамічним. Окрім дискусії над певними поняттями на кшталт «екологія», «екологічна культура», «екологічне знання» тощо, на великому екрані через проектор було продемонстровано презентацію на тему «Екологічні проблеми України». Також студентською творчою групою «Пошук» було представлено та проаналізовано аналіз екологічних проблем Львівщини, зокрема щодо водних ресурсів, вирубки лісів, промислових та транспортних викидів, сміття та сміттєзвалищ та найактуальнішого – екологічної ситуації в зоні АТО. Інша група студентів проаналізувала вплив цієї ситуації на людське здоров’я.

Згодом, іншою групою студентів було презентовано творче відео – проект-заклик «Подолаємо екологічні проблеми рідного міста разом». У ньому, зокрема, були представлені інтерв’ю на тему екології: з дітьми, педагогами, представниками влади та референтом у справах екології СДЄ УГКЦ.

У ході семінару було реалізовано цікавий метод-вправу «Конструктор нових ідей», коли групи студентів педколеджу виражали свої погляди щодо збереження довкілля з погляду різних соціальних ролей. Як уточнила Т. М. Мацковська: «Що би я міг чи могла зробити в плані дбайливого ставлення до довкілля, будучи: а) студентом, б) вчителем, в) батьком/матір’ю, г) мером та ґ) президентом».

З точки зору педагогічної науки, викладачем Т. М. Мацковською та її студентами було визначено предмети у шкільній програмі, за допомогою яких можна впливати на екологічну культуру школярів. У ході дискусії було визначено, що це – практично усі дисципліни: від фізики і математики – до музики і фізичного виховання, завдяки так званим універсальним міжпредметним зв’язкам. Однак найбільш екологічні за програмою шкільні предмети – це «Я та Україна», «Природознавство», «Образотворче мистецтво» тощо.

Наприкінці викладач Мацковсьа Т. М. зазначила, що, можливо, не стільки у назві, скільки у змісті предмета «Природознавство» треба відобразити досвід японців, які замість згаданого предмету викладають «Природомилування» – навчають дітей естетичного і дбайливого спостереження за природою.
Завершальним етапом семінару стала молитва до Бога під назвою «Боже – Джерело життя», промовлянням якої кожен із присутніх у своєму серці склав своєрідну екологічну присягу перед Творцем – шанувати, берегти, цінувати, доглядати і очищувати Його дар кожному з нас – навколишній світ.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Теми: екологія

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори