SDE

До храму на Старосамбірщині подаровано автентичні копії хоругв ХVI ст.

11 листопада 2013
Друк E-mail
9 листопада в храмі св. Параскевії П’ятниці, що знаходиться в смт. Стара Сіль на Старосамбірщині, владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив велику вечірню. Під час богослужіння єпископ освятив новий престіл, кивот та інші богослужбові речі, які були споруджені священиком та громадою на кошти жертводавців.

Варто зазначити, що напередодні студенти факультету церковного мистецтва Дрогобицького катехитичного інституту пожертвували до храму дві хоругви, які є автентичними копіями хоругв ХVI ст. цього храму. Орнаментом для хоругв послужила оздоба Пересопницького євангелія, яку виконав "Федуско - маляр із Самбора" - іконописець ХVI ст. На теперішній час оригінальні фрагменти хоругв знаходяться в Національному музеї м. Львова. Хоругви були виготовлені у другій половині ХVI ст. майстрами Самбірської іконописної школи. 

"Немає головнішої та важливішої будівлі, як свята церква! Можливо, існують дорожчі будівлі, більш коштовні, краще оздоблені, матеріально багаті, але такі будівлі не споруджені для всевишнього Бога", – наголосив владика Ярослав, звертаючись до вірних храму. Проповідник розповів слухачам про старозавітні прообрази церкви як місця, на якому перебуває Бог. "Це – святе місце, тут відбуваються великі чинності, приноситься жертва примирення Богу, бо хліб і вино під час святої Літургії стаються Тілом та Кров’ю Господньою", - додав єпископ.

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував о. Василю Пукію (адміністратору храму) та вручив подячні грамоти церковному братству та жертводавцям. Єпископ наголосив на важливості справи, яку здійснює громада – відновлення храму в його первозданному вигляді. Реставраційні роботи відбуваються за співпраці громади з єпархіальною Комісією церковного мистецтва та архітектури.

Нагадаємо, що у листопаді 2011 року в храмі св. Параскевії П’ятниці, який був збудований у 1440 році, був завершений перший етап реставраційних робіт. 

Теми: Ярослав (Приріз), Комісія у справах церковного мистецтва та архітектури, Хирівський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори