SDE

Владика Ярослав про чудотворне місце у Грушеві: «Тут ми знову відчули, що ми - християнський самобутній народ, який має свою богоносну культуру, глибоко закорінену в правдивій Христовій вірі» [фото]

14 травня 2012
Друк E-mail
Фото Петра ОРИЩИЧА
Архиєрейська Літургія, с. Грушів
13 травня на Дрогобиччині, у с. Грушів, відбулась загальноєпархіальна проща до Чудотворної ікони Пресвятої Богородиці. Щороку, у другу неділю травня, до Грушева прибувають тисячі паломників, щоб занести свої молитви до Бога, який прославив Богородицю у цьому святому місці.

«Своєю появою Пресвята Богородиця допомогла нам перебороти рабський страх, який довгі роки сіяла безбожна комуністична система, розбудити у своєму серці найглибші духовні почуття та тугу за Богом», - зазначив у своєму зверненні до вірних під час Божественної Літургії Преосвященний владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицької єпархії. «Тут ми знову відчули, що ми - християнський самобутній народ, який має свою богоносну культуру, котра глибоко закорінена в правдивій Христовій вірі», - додав архиєрей (читати повний текст проповіді).

Владика пригадав вірним про буремні події кінця 80-х - початку 90-х років минулого століття, коли поява Богородиці у Грушеві стала провісником відродження УГКЦ та незалежності України. У той час десятки тисяч паломників з різних кутків тодішнього Радянського союзу, незважаючи на заборони та переслідування з боку атеїстичної влади, приходили до Грушева і скріплювали свою віру в Бога.

Звертаючись до теми недільного Євангелія – зустрічі біля криниці жінки-самарянки з Христом, – єпископ зауважив: «Історія про самарянку навчає нас, що потрібно безнастанно шукати зустрічі з Богом». На думку єпископа, такою спасенною криницею для християнина є Церква, де Бог живить людину Своїм Словом, святими тайнами та дією Святого Духа.

Під час проповіді єпископ привітав з Днем Матері усіх матерів, бажаючи, щоб їх материнство було милим Богові та людям: «Ви звершуєте величне служіння – виховуєте своїх дітей, а тому прошу Вас виховувати їх добрими християнами, патріотами свого краю, провідниками народу, гідними синами та дочками Вашого материнства».

Зазначимо, що кожного року до Грушева також прямує піша хода. Цього року піша проща розпочалась рано-вранці біля катедрального храму Пресвятої Трійці. Близько 400 паломників у супроводі священиків о. Олега Кекоша та о. Василя Чави, а також семінаристів Дрогобицької семінарії під спів духовних пісень та читання молитов, вирушили до чудотворного місця у Грушеві. Упродовж паломництва прочани приступали до таїнства сповіді. Рівно ж кожен мав нагоду поділитись з іншими досвідом віри у Бога.

Додамо, що у 2011 році тодішній єпископ Самбірсько-Дрогобицької єпархії – владика Юліян (Вороновський) проголосив другу неділю травня на території Самбірсько-Дрогобицької єпархії днем почитання Грушівської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Фоторепортаж

Автор світлин - Петро ОРИЩИЧ

Теми: Грушів, проща, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори