SDE

Під час Хресної дороги вулицями Дрогобича вірні роздумували над значенням Господніх страждань [фото]

18 березня 2012
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
Духовенство та вірні під час молитовної Хресної дороги вулицями м. Дрогобича
18 березня, у Хрестопоклонну неділю, вулицями міста Дрогобича пройшла Хресна дорога. Очолив хресний хід правлячий архиєрей Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, владика Ярослав (Приріз). Участь у молитовній Хресній дорозі взяло духовенство міста Дрогобича, семінаристи Дрогобицької духовної семінарії та тисячі вірян.

Як зазначив на початку хресної ходи прот. Іван Паньків (декан Дрогобицький), провідною темою для духовних роздумів під час цьогорічної Хресної дороги було обрано постать Патріарха Йосифа (Сліпого). Під час своїх проповідей священики згадали також про подвиг Пратулинських мучеників, яких у Самбірсько-Дрогобицькій єпархії обрано покровителями мирян.

Молитовний хід розпочався поруч із катедральний храмом. Священики зачитували уривок з Євангелія про страждання Ісуса Христа. Опісля вірні провадили молитовні роздуми над значенням для людини хресної жертви Богочоловіка. Процесійну ходу молитовним співом супроводжували семінаристи Дрогобицької духовної семінарії.

"Хрест Господній для Святих Пратулинських мучеників та Патріарха Йосифа (Сліпого) став джерелом, з якого вони черпали силу та відвагу для подвигу мучеництва та ісповідництва", - зазначив владика Ярослав, звертаючись на міській площі до учасників молитовної Хресної дороги. Єпископ пригадав вірним пораду, яку Христос дав Своїм учням: "Коли хтось хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій і йде слідом за мною" (Мк. 8, 34). Хресний шлях - це єдина дорога до спасіння для християнина. Якщо б була інша можливість осягнути спасіння, Господь неодмінно б її людині запропонував.

Роздумуючи над піснеспівом Великої суботи - "Не ридай наді мною, Мати", - владика Ярослав зауважив: "Страждаючи на хресті, Ісус потішає свою Матір обітницею Свого воскресіння: "Воскресну і прославлюся і вознесу зі славою безупинно, як Бог, тих, що з вірою і любов'ю тебе величають". Архиєрей наголосив, що подібні слова розради Бог промовляв до українського народу під час його страждань у ХХ ст.: "Не ридай наді мною, мій народе, бо я воскресну і тебе прославлю". І це здійснилося, адже Бог ніколи не порушує Свого заповіту.

На завершення владика Ярослав подякував священикам та вірним за спільну молитву під час Хресної дороги. Єпископ закликав присутніх навчитись у Патріарха Йосифа терпеливості під час випробувань та міцної довіри до Бога у різних ситуаціях життя.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Фоторепортаж

Теми: Дрогобицький деканат, Ярослав (Приріз), процесійний хід

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори