SDE

У Дрогобичі за участі Глави УГКЦ духовенство та вірні єпархії відсвяткували 75-літній ювілей свого святителя [фото]

07 травня 2011
Друк E-mail
7 травня 2011 року Божого стало історичною подією для Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Перший єпископ Самбірсько-Дрогобицький – владика Юліян (Вороновський) – відсвяткував свій 75-літній ювілей життя та 25-ліття з дня єпископської хіротонії (з цієї нагоди побачила світ книга "Нехай буде воля Твоя", в якій розповідається про життєвий шлях архиєрея-ювілята). Розділити цю радісну подію разом з духовенством та вірними єпархії до Дрогобича прибув Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, Блаженніший Любомир (Гузар),15 єпископів з Синоду УГКЦ, численні закордонні гості, представники монашества, а також обласна та районна влада.

Урочисту Літургію очолив Блаженніший Святослав, який цього дня вперше відвідав Самбірсько-Дрогобицьку єпархію після свого сходження на престол Глави УГКЦ. Привітальне слово після прочитання Євангелія промовив Блаженніший Любомир, котрий віддавна знає владику Юліяна. «Ми прийшли сюди сьогодні, щоб привітати Преосвященнішого владику Юліяна Вороновського. Його можна представляти у різний спосіб: як богослова, дипломата, адміністратора, однак усе це лише штрихи до портрету. Не можу сказати, що дуже довго його знаю, але на підставі того, що я мав нагоду побачити власними очима і почути про нього від інших, з певністю кажу – це особа дуже лагідна, з батьківським ставленням до всіх людей». Наприкінці свого звернення Блаженніший Любомир закликав усіх не дивитись на владику Юліяна як на «портрет», життям якого приємно милуватись, але поглянути на нього як у «дзеркало». Відтак потрібно спитати себе: яким я бачу себе у цьому дзеркалі? Чи готові ми боронити віру своїм життям і його покласти на служіння Богові та ближнім? «Моліться за нас, дорогий Владико!» - цими словами Блаженніший Любомир закінчив своє батьківське слово.

Після завершення Божественної Літургії Ювілята привітав Блаженніший Святослав, який навчався у Львівській Духовній Семінарії за часів ректорства владики Юліяна. До того ж владика посвятив Блаженнішого Святослава у чин піддиякона та був співсвятителем під час його єпископської хіротонії. «Постать владики Юліяна – це приклад доброго батька,» - зазначив Глава УГКЦ. На підтвердження своїх слів Блаженніший Святослав розповів історію зі свого студентського життя: «Улітку 1993 року, коли я був студентом Львівської Духовної Семінарії, ми з семінарійним хором їхали до Польщі. Коли ми прибули на кордон, з'ясувалось, що з моїм паспортом щось негаразд. Тим часом усі студенти уже пройшли паспортний контроль. Я журився, що мені ніхто вже не допоможе, адже я залишився сам. І тут з іншого боку кордону повертається до мене владика Юліян. Він обійняв мене і сказав: «Сину, не переживай – усе буде добре!» Я думав, що владика жартує. Проте прикордонник, побачивши, що владиці-ректору настільки залежало на цьому загубленому семінаристові, зробив «маленьке чудо» - пропустив мене. І владика урочисто за руку перевів мене на інший бік кордону... Коли мене нещодавно Синод нашої Церкви обрав Главою УГКЦ, владика Юліян підійшов до мене і сказав ті ж повні батьківської любові слова: «Сину, не переживай – усе буде добре!». Відтак Блаженніший додав, що з роками знайомства з єпископом Юліяном (Вороновським) він постійно переконувався: для владики важливий кожен священик, диякон та вірний його єпархії.

Відтак лист-привітання від Святійшого Отця Венедикта XVI зачитав Секретар Апостольської Нунціатури і тимчасово повірений у справах Апостольської Нунціатури в Україні о. Вечеслав Тумір.

Від імені цілої єпархії Ювілята привітав владика Ярослав (Приріз), єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії (Див. Привітальне слово владики Ярослава). «Служіння нашого владики Юліяна можна коротко охарактеризувати словами апостола Павла: „Він став усім для нас, щоб усіх спасти". Справді, наш дорогий ювілят є саме таким: його навчання – правдиве, його приклад – світлий і гідний до наслідування, його терпіння – благородне, покора – глибока, віра – тверда і надія – непохитна». Владика Ярослав зауважив, що таємниця рясних плодів святительського служіння владики Юліяна криється у його глибокому молитовному житті, самопожертві та терпеливому несенні тягарів.

Відтак свого архиєрея привітали духовенство, монашество та вірні Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Слова привітань у цей день лунали також на адресу Блаженнішого Святослава, який святкує свій День народження у той самий день, що і владика Юліян – 5 травня (Див. Привітальне слово владики Ярослава до Блаженнішого Святослава). Слова подяки Блаженнішому Любомиру за довгі роки його первосвятительського служіння висловив владика Ярослав (Див. Привітальне слово владики Ярослава до Блаженнішого Любомира) та о. Мирон Бендик, ректор Дрогобицької Духовної Семінарії.

Урочистим «Многая літа!» завершився радісний ювілей духовного батька Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Фоторепортаж

banner

Архів
^ Догори