SDE

Відбулась загальноєпархіальна проща до Пресвятої Богородиці, прославленої у Пацлавській чудотворній іконі [фото]

12 серпня 2024
Друк E-mail
Фото Степана ПАВЛІШАКА
11 серпня, у с. Губичі на Старосамбірщині, відбулась Загальноєпархіяльна проща до Української Кальварії, де Пресвята Богородиця прославлена у Пацлавській чудотворній іконі. Цьогорічна проща, яка є 25-ою за числом, розпочалась "Хресною дорогою моєї України", яку провадив о. Никодим Гуралюк, ЧСВВ. Чимало вірних - з міст Хирова, Добромиля, Нижанковичі та сіл Ластівки, Довжки - прибули до відпустового місця пішки.

У храмі на честь Пресвятої Богородиці прославленої у Пацлавській чудотворній іконі владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, очолив Архиєрейську Літургію у співслужінні владики Григорія, єпископа-помічника, о. Павла Коляси (декана Добромильського), о. Ігора Петровича (декана Хирівського), о. Михайла Николина (декана Старосамбірського), о. Євгена Карпінця (адміністратора Відпустового місця), ієромонаха Юстина Бойка (синкела у справах монашества Львівської Архиєпархії), ієроманаха Никодима Гуралюка (ЧСВВ) та священників Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Святу Літургію возвеличив спів хору храму Різдва Пресвятої Богородиці м.Самбора "Голос серця" (кер. Леся Мигалик).

Під час проповіді владика Григорій зазначив, що, коли ми слухаємо євангельські розповіді про чуда Ісуса інколи може видатись, що мова йде про події з минулого. "Ми б дуже помилилися, якщо б дивились на ці події як на минуле, забуваючи про те, що Бог живий і діє також сьогодні", - сказав єпископ. Бог і сьогодні відкриває очі сліпим, повертає мову німим, дає слух глухим. "Він дарує також Свій мир, Свою благодать тим, хто має для цього відкрите серце і хто про цей дарунок просить Бога своєю щирою молитвою", - наголосив проповідник.

Далі проповідник наголосив, що прихід паломників до відпустового місця у с. Губичі є виявом великого бажання отримати від Бога зцілення. "Ми всі цього потребуємо! Ми потребуємо зцілення від тілесних недуг, а передусім - від недуг наших душ, які сьогодні услід за євангельськими сліпцями благають: Ісусе, Сину Давидів, змилуйся над нами! Відкрий наші очі, дай нам Своє світло, бо дуже важко є жити в темноті!" - сказав владика Григорій. За словами проповідника, духовною темрявою для людини часто буває життєва безвихідь, коли людина не бачить розв'язки тяжкої ситуації і їй здається, що вона приречена не на життя, а на виживання, животіння, недугу чи смерть.

Відтак владика Григорій наголосив, що коли очі нашої душі засліплені, ми не спроможні побачити Божу присутність, діла, які Бог чинить. "Ми тоді не зауважуємо навіть тих людей, які нас люблять, які до нас є прихильні. Тоді ми занурені у свою темноту, і світла духовного у нас немає. Тому ми просимо Бога, щоб Він просвітив наше життя і дозволив побачити Його красу і спасіння, яке Він нам щедро дарує", - наголосив проповідник.

Крім того, єпископ звернув увагу вірних на те, що Ісус запитує сліпців, чи вони вірять в те, що Він може їх зцілити. На це питання сліпці відповідають ствердно. Ця обставина, за словами проповідника, дає нам відповідь на таке важке питання: чому ми не отримуємо того, про що деколи просимо у своїй молитві. "Причиною цього неуспіху є брак віри. Ми собі кажемо: так, Господи, я вірю, що Ти можеш це мені зробити, - але відразу цю віру оточують різні сумніви. І ми тоді думаємо: так, Бог може багато зробити чудес, але в житті інших людей; Він би міг мені допомогти, але не в цій ситуації, бо вона безвихідна, бо вона дуже важка, і тут навіть сам Господь нічого не порадить", - пояснив проповідник.

Далі владика Григорій додав, що маловір'я і брак наполегливості у молитві спричиняють до того, що ми не отримуємо того, про що просимо. Натомість ми бачимо, яку довіру до Бога і наполегливість у проханні мали євангельські сліпці: вони прийшли до того будинку, де перебував Ісус, і цим виявили згоду співпрацювати із тим, щоби Бог змінив їхнє життя. "Вони роблять свої кроки назустріч Богові, який уже так багато кроків зробив їм назустріч", - сказав у підсумку проповідник.

Наприкінці богослужіння владика Ярослав подякував духовенству та вірним за паломництво до Пресвятої Богородиці, прославленої у Пацлавській чудотворній іконі. Єпископ також подякував о.Євгену за душпастирьку опіку відпустовим місцем у Губичах. У свою чергу, о. Євген подякував владикам за батьківську опіку, душпастирям за співслужіння та кількатисячній спільноті вірних, особливо тим, хто працював над упорядкуванням відпустового місця.

Завершилася проща молитвою за Україну та концертом духовної і патріотичної музики у виконанні молодіжного духового оркестру з Хирова "Стривігор" (кер. Микола Щур).

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Світлини Степана ПАВЛІШАКА

 

Теми: Ярослав (Приріз), Григорій (Комар), Добромильський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори