SDE

Владика Ярослав: Ісус опановує хаос за допомогою лише слова [фото]

29 липня 2024
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
28 липня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич. Під час богослужіння єпископ уділив священичі свячення диякону Марку Стахніву.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що коли Христос приходить у Гадаринський край, де жили погани та асимільовані євреї, першими, хто зустрічає Його на цій землі, є біснуваті (див. повний текст проповіді). Згідно з євангелистом Матеєм, вони були такі люті, що ніхто не міг перейти тою дорогою. "Отці Церкви вважають, що в цих двох біснуватих проявилася природа зла. Передусім, зло завжди поневолює: той, хто чинить зло, стає його невільником. Святий Іван Золотоустий твердить, що два біснуваті – це втілення природи того, хто зветься дияволом, бо саме диявол розділяє, закликає до агресії й ненависті", - зауважив єпископ.

Далі владика Ярослав наголосив, що диявол через гріх спаралізував людину, вчинив нездатною до того, до чого вона є сотворена – до чинення добра, гріх учинив людину своїм в’язнем. Але при зустрічі з Господом, коли ми йдемо до Нього зі свідомістю, що тільки "Він єдиний є спроможний відпустити людський гріх, розірвати окови гріха, – стається чудо, і про це чудо ми сьогодні чули", - сказав владика Ярослав.

Коли біснуваті кричать: «Що нам і тобі, Сину Божий»? - вони ставлять одне з найгостріших запитань, що стоять перед людиною: що Богові до нас? Те, що робить Ісус є відповіддю на це запитання, радше Його прихід: «Бог бо так полюбив світ, що Сина свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в нього, не загинув, а жив життям вічним» (Йо. 3,16). "Бог є той, хто залишає дев’яносто дев’ять овець, щоб знайти одну заблукану. Сама лише присутність Ісуса Христа, Який ще нічого не зробив і не сказав, вже наводить страх і трепет на того, хто у страсі тримав це край", - сказав проповідник.

Крім того, владика Ярослав зазначив, що сили зла, які, здавалося б, керують світом, є нічим перед абсолютною владою Ісуса та будуть остаточно знищені в часі Його Другого славного приходу. Євангелист це чітко підкреслює – з приходом Ісуса вже почався цей есхатологічний час - останній період, який закінчиться загальним воскресінням та переходом до життя майбутнього віку.

Розповідаючи про те, як біси входять у стадо свиней, євангелист Матей описує цю подію в такий спосіб, щоб акцентувати на надзвичайній владі Христа. "Він хоче, щоб його читачі бачили, яку владу та могутність має Ісус – Він опановує хаос за допомогою лише слова. Щоб це стало можливим і у нашому житті сьогодні, потрібно бути готовим втратити все, що стає на перешкоді цілковитому відкриттю нашого життя для Бога", - наголосив проповідник.

Наприкінці проповіді владика Ярослав зауважив, що із історії про гадаринських біснуватих нам відкривається духовна закономірність: коли приходить Ісус, то зло бентежиться. "Отож не можуть бути разом зло і добро, святе і те, що веде люди до гріха, життя і те, що веде до знищення. Коли Ісус приходить в життя людини, то Він найперше визволяє її від влади злого духа, віддаляє від неї те, що веде її до знищення", - сказав у підсумку єпископ.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав нововисвяченого ієрея Марка з прийняттям тайни священства і подякував усім, хто супроводжував його на дорозі до священства.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори