SDE

Владика Ярослав: Почуття недостойності, яке виявив сотник не принижує людину, а навпаки − примножує віру в Божу силу зцілення [фото]

21 липня 2024
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
21 липня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав храм свв. Володимира і Ольги в м. Дрогобич з нагоди 30-ї річниці заснування даної парафії. Єпископ відслужив Архиєрейську Літургію у співслужінні о. Івана Паньківа (декана Дрогобицького), о. Романа Гринаша (адміністратора храму) та священиків Дрогобицького деканату. Під час богослужіння владика Ярослав уділив ієрейські свячення диякону Остапу Черхавському.

Під час проповіді владика Ярослав зауважив, що Євангеліє четвертої неділі після П’ятидесятниці розповідає про оздоровлення слуги сотника з Капернаума (див. повний текст проповіді). За словами єпископа, цей римський військовий, звичайно, поганин, мав під своєю владою воїнів, але ця посада не створила для нього жодних перешкод поважати своїх підвладних. "Коли один із його слуг важко занедужав, представник римської влади упокорюється перед Ісусом, Учителем із Назарета, і просить у Нього допомоги для слуги. Сотник не сприймає слугу як невільника, йому не байдуже, що той страждає, він ставиться до нього, як до дорогої йому людини, як до ближнього", - сказав проповідник.

Єпископ звернув увагу вірних на те, що юдейська старшина наполегливо благала за сотника: «Він достойний, щоб ти йому зробив це…» (пор. Лк. 7, 4). "Вони просять за сотника-окупанта, який мав стежити, щоб не було повстання, тому що він був достойною людиною, поважав народ, серед якого жив. Для євангелиста Луки було важливо підкреслити те, що бути милим Богові не залежить від крові чи раси, але від страху Божого й любові до ближнього", - наголосив проповідник.

Відтак владика Ярослав зазначив, що милосердя сотника робить його відкритим до потреб братів і готовим визнати свою потребу перед Богом. Єпископ навів також коментар св. Августина на цей євангельський уривок: «Коли Господь Ісус пообіцяв, що прийде в дім сотника, щоб вилікувати його слугу, той відповів: Господи, я недостойний, щоб Ти ввійшов під мою покрівлю, але скажи лише слово, і слуга мій видужає. Називаючи себе негідним, він виявив свою гідність, щоб Христос увійшов не тільки в стіни його дому, але і в його серце».

Далі проповідник наголосив, що почуття недостойності, яке виявив сотник не принижує людину, а навпаки − примножує віру в Божу силу зцілення. "Сотник має це довір’я у Христове Слово, до якого євангелист хоче нас допровадити. Це є певним досвідченням Божої сили і за Його відсутності", - додав єпископ.

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував о. Роману Гринашу за душпастирське служіння та привітав вірних з 30-ю річницею заснування парафії. Єпископ також привітав ієрея Остапа з отриманням тайни священства.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

Теми: Ярослав (Приріз), Дрогобицький деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори