SDE

Владика Ярослав: Щоб піти за Ісусом, треба бути вільним від усього

22 січня 2024
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
  21 січня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Прокатедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці, в м. Самбір. Під час богослужіння владика Ярослав уділив дияконські свячення брату Юрію Мартинюку і брату Юрію Мисіву, випускникам Дрогобицької духовної семінарії.

 

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що недільне євангельське читання містить декілька важливих моментів: зустріч Ісуса із знатним чоловіком, з якої навчаємося важливості дотримання заповідей; навчання Ісуса про багатство та запитання слухачів: хто може спастися (див. повний текст проповіді). "Найбільш вражаючим у цій зустрічі є контраст між відкритістю цього знатного чоловіка до слів Ісуса на початку розмови та його закритістю на заклик Христа: «Продай усе, що маєш, і роздай бідним, і будеш мати скарб на небі; тоді прийди і йди слідом за мною» (Лк. 18,22)", - зауважив проповідник.

За словами єпископа, цей момент стає ще більш драматичним, бо коли той, хто вже змалку йде шляхом заповідей, став на дорогу спасіння, має бажання йти далі, чує заклик Ісуса, але, на жаль, не приймає його. "Євангелист Лука, розповідає про цей драматичний момент, щоб продемонструвати, яким великим ризиком може бути багатство – мамона світу цього та формальне виконання заповідей для спасіння людини", - додав єпископ.

pro 2

Далі проповідник зазначив, що недільне євангельське читання піднімає фундаментальну проблему кожної людини, тобто її спасіння в співвідношенні до її вільного вибору діянь. Крім того, Священне Писання пригадує нам, що раніше з таким запитанням натовп людей звернувся до Йоана Хрестителя, а пізніше звернеться до апостола Петра, в часі П’ятидесятниці (пор. Лк.3,10.12.14; Дії.2,37). Те саме запитання поставив законовчитель Ісусові (пор. Лк.10,25). "Тобто питання про умови та спосіб успадкування вічного життя не є новим. Учні ставили його своїм вчителям. Це було класичне запитання у дискусіях і при обміні різними богословськими думками. Якщо багач очікував від Ісуса якогось нового твердження, то, очевидно, залишився розчарованим. Ісус відсилає його до заповідей, які стосуються ближнього", - пояснив єпископ.

Відтак владика Ярослав зазначив, що на прагнення багатого юнака шукати досконалості Ісус відповідає запрошенням - іти за ним, але для цього юнак має зректися всього. "Коли багатство залишається, то тільки для того, щоб його роздати, бо учень є покликаний до братерства", - сказав проповідник.

Почувши слова Христа, юнак «засмутився вельми». "Замість прийняти одіж радості спасенних, багатий чоловік покрився смутком (пор. Пс.30,12). Цей стан є початком того, хто свідомо позбавляє себе трапези життя вічного (пор. Лк.14,24). Цей смуток є протиставленням великій радості тієї людини, яка знайшла скарб (пор. Мт.13,44). Щоб піти за Ісусом, треба бути вільним від усього", - пояснив єпископ.

Наприкінці проповіді владика Ярослав зазначив: "Щоб увійти в життя вічне – кінцеве і найвище благо людини, потрібно відректися від фальшивих скарбів, прив’язань і ставши на завершальний етап пошуку, знайти скарб на небі, і тим скарбом є сам Господь". Проповідник пояснив, що якщо людина навчиться на перше місце у своєму пошуку ставити Бога і усвідомлювати Його як свій найбільший скарб, то її життя набере цілком іншого змісту.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав нововисвячених дияконів з прийняттям тайни священства і подякував їхнім родинам та всім, хто духовно супроводжував їх на цьому шляху.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: Прокатедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори