SDE

Владика Ярослав: Божа сила – пріоритет у нашому житті, який маємо постійно шукати

19 листопада 2023
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
  19 листопада владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.

 

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що недільне євангельське читання розповідає про два чуда Ісуса Христа: зцілення кровоточивої жінки і воскресіння дочки Яіра (див. повний текст проповіді). "У цих ситуаціях бачимо, що на допомогу людському безсиллю, покинутості і смерті приходить Божа сила. Вона спрямована до людей, перебуває серед них, готова їм допомогти", - сказав проповідник.

Далі проповідник зауважив, що Божественна сила – надзвичайна. "Її помічають одразу ж, до неї горнуться. Але, на жаль, не всі користають з неї", - зазначив проповідник. Божа сила – пріоритет у нашому житті, який маємо постійно шукати. Тому серед шуму і гамору сьогоднішнього секуляризованого світу знайти те, що нам найбільше потрібно, – Господа.

Єпископ підкреслив, що серед натовпу, який оточував Христа, напевне, був не один хворий і не один потребував чогось, не один Його торкався, але оздоровилась тільки одна жінка. "Всі, хто зібрався навколо Ісуса Христа, зробили це не просто так. Для них Він був надзвичайний, а тому притягував. Можливо, для декого Він був просто цікавий, але цього замало. Мало хто з цих людей був переконаний, що Христос може вчинити щось надзвичайне для нього; мало хто бачив у ньому Божественну силу, яка може ввійти і змінити його життя; мало хто вірив в це. Однак те, що вирізняло кровоточиву жінку й Яіра, була віра – і віра незвичайна", - пояснив владика Ярослав.

Відтак проповідник наголосив, що й сьогодні, дві тисячі років опісля євангельських подій, Божа сила відкрита і доступна. "Вона – у Церкві і таїнствах. Кругом них «тиснеться багато людей», але не кожний зцілюється. Чому? Може, тому, що не кожен має достатню віру, яка, дозрівши хоча б до зерна гірчиці, може переносити гори", - зазначив владика Ярослав.

Віра людини в Бога має бути остаточною і безапеляційною, як і віра кровоточивої, котра, наближаючись до Христа, твердо знала, що їй не допоможе жодна людина. "Так і в кожних наших зусиллях, якщо ми очікуємо на Боже чудо, то повинні очікувати тільки на Божу силу, а не сприймати її як один із засобів для досягнення бажаного", - сказав у підсумку проповідник.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори