SDE

У Трускавці освятили пам'ятник митрополиту Володимиру Стернюку [фото]

30 вересня 2023
Друк E-mail
Фото Сніжани ЩУР
30 вересня у м. Трускавець на подвір'ї храму св. пророка Іллі відбулося освячення пам'ятника митрополиту Володимиру Стернюку (1907-1997 рр.). подія розпочалась чином Архиєрейської Вечірні напередодні свята Покрова Пресвятої Богородиці, яку очолив владика Ігор, митрополит Львівський, у співслужінні високопреосвященного Вісвальдаса Кульбокаса, апостольського нунція в Україні, владики Володимира, митрополита Івано-Франківського, владики Ярослава Приріза, єпископа Самбірсько-Дрогобицкього, владики Михаїла, єпископа Сокальсько-Жовківського, владики Григорія, єпископа-помічника Самбірсько-Дрогобицької єпархії, владики Петра, єпископа-помічника Сокальсько-Жовківського, владики Богдана, єпископа-помічника Стрийського, та священиків Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Після завершення Вечірні владика Ярослав привітав усіх, хто прибув на спільну молитву (див. повний текст слова). Єпископ зазначив, що подія освячення пам'ятника митрополиту Володимиру Стернюку є вшануванням великого мужа Церкви, який був місцеблюстителем Глави УГКЦ в 1970-90-х роках. Крім того, єпископ пояснив, чому саме у Трускавці було споруджено пам'ятник митрополиту Володимиру Стернюку. "Починаючи з перших днів незалежності України, Трускавець був для усієї України своєрідним Ареопагом, що відкривав духовних і національних постатей", - зауважив проповідник.

Єпископ пригадав, що за це час у Трускавці постали ряд знакових духовних постаментів. Зокрема поблизу церкви св. Миколая відтворено у постаменті зустріч Христа і самарянки біля криниці, як пригадування духовного джерела - християнської віри, - з якого відродилась українська нація. Також біля церкви св. Миколая споруджено пам'ятник митрополиту Андрею Шептицькому, а біля церкви Покрови - пам'ятник патріарху Йосифу Сліпому - провідних духовних і національних постатей ХХ століття. Пам'ятник митрополиту Володимиру Стернюку відтепер пригадуватиме мешканцям і гостям Трускавця період катакомбної Церкви в Україні.

Після освячення пам'ятника митрополит Ігор розповів присутнім про окремі сторінки життя митрополита Володимира Стернюка. Зокрема владика Ігор пригадав, як ще молодим священиком провідував митрополита Володимира в його квартирі у Львові. Митрополит розповідав про постійне стеження радянських спецслужб за ним. Втім ті численні випробовування, які випадали на його долю, він сприймав за Божу волю. Наприкінці звернення до присутніх владика Ігор охарактеризував митрополита Володимира як людину, що дбала за свою Церкву і народ.

Після завершення богослужіння відбулась духовно-мистецька програма.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

Фото Сніжани ЩУР

 

 

Теми: Ігор (Возьняк), Григорій (Комар), Ярослав (Приріз), Трускавецький деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори