SDE

Владика Ярослав освятив храм в с. Новосілки-Гостинні на Самбірщині [фото]

26 вересня 2023
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
24 вересня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав с. Новосілки-Гостинні на Самбірщині, де освятив храм Різдва Пресвятої Богородиці. У новоосвяченому храмі єпископ відслужив Божественну Літургію в співслужінні о. Івана Заяця (декана Рудківського), о. Миколи Германовича (адміністратора парафі) і священиків Рудківського деканату.

Під час проповіді владика Ярослав пояснив Притчу про таланти (див. повний текст проповіді). Зокрема проповідник зауважив, що слово "талант" має багато значень. У теперішній час воно означає якусь здібність, а в давнину ним характеризували грошову одиницю великої вартості. "Водночас талант – це не лише матеріальні речі чи різні природні дари, вміння, здібності, але й життя, дар любові, можливість творити добро при різних нагодах. Різна кількість талантів, які отримали слуги – п’ять, два і один – не означає несправедливості Бога чи меншовартості одних слуг перед іншими, а Божу щедрість", - сказав єпископ.

Проповідник звернув увагу вірних на те, що Притча про таланти пригадує нам велику доброту Бога, Який обдаровує кожного з нас за нашими спроможностями і особливостями, даючи можливість не тільки використати, але ще й збільшити те, що ми отримали. "Кожна людина отримує з Божих рук певну «життєву інвестицію». Все, що маємо – це Божі дари", - наголосив владика Ярослав.

Щедрість Творця спонукає людину замислитись також над відповідальністю за отримані дари. "Бог кожного обдарував тим, що йому було найбільше потрібно для його добра – спасіння, дав людині найбільший талант – Божий образ. Словами притчі про таланти Христос запрошує нас переглянути наше життя на предмет того, чи ми використовуємо всі можливості та нагоди творити добро для власного освячення і спасіння, пізнавати Божу любов у житті, наповнювати нею свою душу і ділитися зі всіма тими, хто потребують її", - наголосив владика Ярослав.

Крім того, проповідник зазначив, що Господь є не тільки щедрим Подателем, але й справедливим. "Саме ця притча надала метафоричний сенс слову «талант» значення практичного використання дарів і здібностей, даних нам Богом. Троє слуг у сьогоднішній притчі були однаковими не лише тому, що всі отримували таланти, але й в тому, що на всіх був покладений однаковий обов’язок використовувати те, що їм було подароване. Христос сказав: «Кому багато дано, з того багато вимагається» (пор. Лк. 12:48)", - пояснив владика Ярослав.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав вірних з подією освячення храму та подякував о. Миколі за душпастирське служіння на парафії.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Ярослав (Приріз), Рудківський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори