SDE

Владика Ярослав освятив іконостас в храмі української громади в м. Феррара, в Італії

20 вересня 2023
Друк E-mail
У неділю, 17 вересня, у храмі української громади м. Феррари відбулося освячення іконостасу. З цієї нагоди громаду відвідав Преосвященний Владика Ярослав Приріз, єпископ Самбірсько-Дрогобицької єпархії, який очолив Архиєрейську Божественну Літургію.

 

Владиці Ярославу співслужили: архієпископ Феррари-Комаккіо Монс. Джан Карло Перего, Протосинкел Апостольського Екзархату о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ, Протопресвітер Флорентійсько-Болонського деканату о. Михайло Бойко та душпастир для українців у м. Карпі о. Олександр Сапунко. В молитві також взяли участь: монс. П’єрпаоло Феліколо, директор італійської Фундації «Мігрантес», отці латинської церкви з Феррари, Ровіго та Мантови, а також диякон Петро Токач.

Відповідно до українського звичаю, гостей на парафіяльному подвірʼї перед входом до храму вийшли зустрічати діти і дорослі з настоятелем о. Василем Вербіцьким. Після привітання і благословення усі процесійно ввійшли до храму на молитву.

 

«Храм, який з перших днів війни став нагадувати «складське приміщення» через те, що став центром збору великої кількості гуманітарної допомоги, в неділю 17 вересня засяяв славою Божою. Про що свідчило не лише запаленні лампадки, але й чисельна присутність парафіян та друзів парафії» - зазначив о. Василь.

Святу Літургію, як і чин освячення, звершили двома мовами: українською та італійською. Молитву супроводжував парафіяльний квартет «Оранта». Велике молитовне дійство зібрало в українському храмі друзів громади, які проживають у містах Феррара та Ровіго.

На завершення богослужіння відбулося нагородження золотими хрестами: Владика Ярослав нагородив о. Василя Вербіцького золотим хрестом з прикрасами із правом носіння на території Самбірсько-Дрогобицької єпархії, а о. Теодосій зачитав декрет Апостольського Екзарха Владики Діонісія Ляховича про нагородження таким хрестом секретаря архієпископа Феррари-Комаккіо о. Джакомо Гранзотта.

photo 2023-09-19 10.48.04

 

Отець Джакомо впродовж довгих років дуже багато допомагав і допомагає українській спільноті міста Феррари та в особливий спосіб підтримує Україну в часі повномасштабної війни.

На завершення богослужіння о. Василь розповів про ідею встановлення іконостасу: «Ідея іконостасу зародилася відразу після того, як я прийшов на служіння до цієї громади. Вже через півроку, у 2019 році, я представив людям ескіз-проект іконостасу. Цей проект був завершений, переосмислений і затверджений у 2022 році. Попри російську агресію і вторгнення в Україну, ми шукали можливості реалізації іконостасу задля потреб духовного та морального піднесення та зросту».

Слова вдячності о. Василю в кінці Святої Літургії висловили вірні громади, подякувавши за його любов, ревне служіння і розвиток парафіяльного життя.

 

Наступною частиною свята було спільний святковий стіл, ярмарка на підтримку України, яку провели діти і батьки парафіяльного креативного центру «Світло від Світла».

Джерело: www.esarcato-apostolico-ucraino.it

 

 

 

Теми: Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори