SDE

Владика Ярослав освятив у Трускавці відновлений будинок парафіяльного "Карітасу" [фото]

23 квітня 2023
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
18 квітня, у Світлий вівторок, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в храмі св. Миколая Чудотворця, в м. Трускавець.

Під час проповіді єпископ зауважив, що дні Світлого тижня християни переживають таїну Великодня (див. повний текст проповіді). "Нині ми знаходимось на шляху в Емаус і зустрічаємо того самого Христа, Який пояснює своїм учням і нам сьогодні глибокий сенс своїх страстей, смерті і воскресіння. Нині Церква повертає нас до цієї первинної пасхальної катехизації, яку здійснив Сам Воскреслий Господь", - сказав проповідник.

У дорозі до Емаусу учні навчилися від Ісуса відчитувати все Писання і знаходити в ньому пророче свідчення про Нього, ознаку Його спасительного послання. "Дорога до Емаусу є важливою, бо на ній Ісус після смерті на хресті підтвердив, що Він залишиться із своїми учнями, як і обіцяв: «Не полишу вас сиротами; я прийду до вас». Таким чином Христос не тільки той, хто був, але той, хто є", - наголосив - єпископ.

Відтак владика Ярослав зауважив, що учнями, про яких розповідає читання Світлого вівторка, були апостоли Лука і Клеопа. "Зустріч з воскреслим Господом на шляху до Емаусу пролила для них нове світло на Священне Писання і на подію Голготи: засвітило світло у темряві їхнього власного життя. Під час неї Господь також пролив світло на історію і долю цілого людства та Церкви. Христос показує, що Месія «повинен був» страждати, щоб звершити свій спасительний прихід", - пояснив єпископ. За словами проповідника, у цьому світлі яснішими для нас стають різні темні і болючі моменти, які учні Христа і Церква зустрічають на своєму шляху. "Часто у випробуваннях і стражданнях зауважується добра і турботлива рука Бога, яка через досвід Хреста веде до спасіння і воскресіння", - додав владика Ярослав.

Далі проповідник зауважив, що Пасха в традиції Ізраїля насамперед означає «перехід» Бога, який звільняє і рятує. "Це - спомин про старозавітній вихід з єгипетського дому рабства до Землі обіцяної. Сам Бог веде, звільняє і рятує свій народ", - наголосив єпископ. На початку цього виходу стояв знак старозавітного Пасхального Агнця. Його кров позначила будинки ізраїльтян в Єгипті і вберегла їхніх жителів від смертної кари; його м’ясо підкріпляло їх під час останньої родинної вечері перед тим, як відправитися в дорогу свободи.

Після завершення Божественної літургії владика Ярослав освятив відновлений будинок парафіяльного Карітасу. Відтак єпископ подякував о. Петру Івасівці за душпастирське служіння на парафії.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Ярослав (Приріз), Трускавецький деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори