SDE

Владика Ярослав: Таїнство Благовіщення має превелике значення, бо з нього починається Новий Завіт, починається наше спасіння [фото]

11 квітня 2023
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
7 квітня, у свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію храму Успення Пресвятої Богородиці в м. Стебник. У співслужінні о. Володимира Лужецького, адміністратора парафії, владика Ярослав відслужив Божественну Літургію.

Під час проповіді єпископ зауважив, що подія Благовіщення стала початком спасіння людини, започаткувавши ряд великих таїнств із життя Ісуса Христа та Його Пресвятої Матері. "Сьогодні співаємо у тропарі празника: «Днесь спасіння нашого начало», - адже свято Благовіщення належить не тільки до дванадцяти великих празників, але його служба береться навіть тоді, коли воно випадає на Квітну Неділю, Велику П'ятницю чи Христове Воскресіння. Це підкреслює особливість Таїнства Благовіщення, що має превелике значення, бо від нього починається Новий Завіт, починається наше спасіння", - пояснив проповідник.

Відтак владика Ярослав закликав вірних роздумати на постаттю Діви Марії – Пресвятій Богородиці, Яка була провіщена ще на початку історії спасіння (Бт. 3,15). Від Богородиці ми можемо навчитись справжньої свободи, яка є сміливим „так” Богові. Євангелист Лука на початку розповіді про Благовіщення подає інформацію, яка допоможе нам зрозуміти сенс цієї події та збагнути спосіб діяльності Бога у людській історії.

Євангелист згадує, що Благовіщення відбулося у „шостий місяць”. Чому Бог вибирає саме „шостий”, а не „п’ятий” або „сьомий”? Якщо це не важливо, то чому ж євангелист згадав про це у відкритті події? "Уважається, що „шостий” місяць відсилає нас до „шостого” дня, дня сотворення людства. Євангелист наголошує, що відбувається нове творіння, тобто починається спасіння. Він закликає нас відкрити очі і серце, щоб не втратити благовісті, яку нам посилає Господь", - зауважив владика Ярослав.

Згадка Євангелія про те, що шостого місяця Ангел Гавриїл був посланий Богом у місто Назарет вказує на те, що Бог бере ініціативу і стукає у двері свободи Марії. "Це Бог шукає співпраці Марії характерним для всіх старозавітних покликань. Проте тепер ми стоїмо перед вирішальною миттю, миттю повноти часу, а тому відповідь Марії буде вирішальною", - наголосив єпископ.

Далі владика Ярослав зазначив, що „так” Богоматері не вичерпується у момент Благовіщення, а переходить у дивовижну і послідовну серію згоди. "Основне „так” проростає у численні прийняття волі Божої. Кожне покликання має своє „так”, котре визначає напрямок, проте потім мають мати місце багато інших рішень згоди, які розвиватимуть спрямованість свободи до Господа", - сказав проповідник.

Наприкінці проповіді єпископ закликав вірних вдивляючись у приклад життя Богородиці, котра витривала у своєму покликанні аж до кінця, бути вірними Христові. "Тоді багато добрих діл народиться з нашого життя, і величні вони будуть в очах Божих", - наголосив владика Ярослав.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав о. Володимира Лужецького з 30-літнім ювілеєм священичого служіння. У свою чергу, о. Володимир подякував єпископу за душпастирські відвідини парафії.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Ярослав (Приріз), Трускавецький деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори