SDE

Владика Ярослав: Бог нас любить, тому бачить нас по-іншому, ніж люди

31 січня 2023
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
29 січня, у неділю Закхея, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці в м. Дрогобич.

Під час проповіді єпископ пояснив вірним значення євангельської розповіді про митаря Закхея (див. повний текст проповіді). "Євангельська благовість запрошує нас замислитись над твердженням, що Закхей «бажав бачити Ісуса» (Лк. 19, 3). Ця думка є дуже важливою, і ми повинні її віднести до кожного із нас, до кожної людини. Чи я хочу «побачити Христа»? Чи роблю все, щоб «могти Його побачити»?" - сказав проповідник.

За словами єпископа, ці питання були і залишаються актуальними, як дві тисячі років тому, так і сьогодні. Людина часто не бажає наближатись до Бога, бо не прагне дізнатись правди про свій духовний стан. "Постать Закхея є образом кожної людини, яка після гріха намагається сховатися від Бога. Згадаймо хоча б Адама й Єву, які, скуштувавши плід з дерева пізнання добра і зла, коли почули голос Бога, сховалися від Нього серед дерев саду (пор. Бут. 3,8)", - зазначив проповідник. Людина, виправдовуючись нібито наготою, а насправді намагаючись приховати свій гріх, ховалася серед хащів і дерев, віддаляючись все більше і більше від Господа.

Втім, за словами проповідника, Господь не покинув людину, а пішов її шукати – знаючи, що її зможе повернути назад у рай тільки тоді, коли вона сама забажає Його побачити. "Через свою любов і велике милосердя Бог в Ісусі Христі став людиною, одним із нас, щоб знову повернути нас до Отця. І саме сьогодні серед гілля на дереві Він помічає отого маленького чоловічка, багатого начальника митарів на ім’я Закхей. Кличе його по імені – і Господній радості немає меж, бо нарешті знайшов те, що загубилося і може подарувати своє спасіння тому, що загинуло…", - наголосив владика Ярослав.

Далі проповідник зауважив, що Ісус відрізняється від більшості тим, що завжди намагається побачити в людині добро, незважаючи на те, наскільки воно прикрите злом. "Бог нас любить, тому бачить нас по-іншому, ніж люди. Бог бачить нас такими, якими ми можемо бути. Ми бачимо те, що є можливо часто спотворене і перебільшене обмовами, а Бог бачить те, що може бути", - зазначив єпископ.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори