SDE

Владика Ярослав: Покаяння – це сила, яка наближає людину до Бога

15 січня 2023
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
  15 січня, в неділю перед Богоявленням, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.

 

Під час проповіді владика Ярослав пригадав вірним, що в часі Різдвяних свят Церква наголошує: Різдво не повинно залишитися однією з визначних історичних подій давно минулої епохи, навпаки, воно повинне постійно тривати в нашому житті. Відповідь на те, як може народження Христа довершитись в нашому житті, дає нам Предтеча Йоан Хреститель. "Він кличе нас на пустиню. Під пустинею ми можемо розуміти не тільки місце, але також стан. Пустиня часто є символом сучасного світу. Пустиня означає брак життя, незаспокоєну спрагу, але також брак сенсу, коли людина не знає для чого вона живе і куди йде. І саме в цих місцях прагне зустрітися з нами Господь", - пояснив проповідник.

В обставинах пустелі ми повинні приготувати дорогу Господеві. "Таким чином наші труднощі та проблеми, наші рани на душі і на тілі є місцями, в яких ми можемо і повинні стрінути Ісуса. Адже ж Він сам сказав: „Не здорові потребують Лікаря, але хворі. Я прийшов не праведників кликати, але грішників до покаяння”", - зазначив єпископ.

Своїм приходом до нас Господь прагне перемінити нашу пустиню на квітучий сад. "Ісусу Христос народився, де бракувало найнеобхіднішого, серед темряви в стаєнці. Але саме на цьому місці небо доторкнулося землі і перемінило її. Саме на цьому місці почалася нова історія людства, яка триває ось вже понад дві тисячі літ", - додав владика Ярослав.

Коли перед нашими очима постають наші проблеми та труднощі, не треба відвертатися від них, не треба кидатися у вир світської суєти чи сумнівних потіх, щоб тим самим заглушити голос нашого сумління – цей голос „вопіющого серед пустині нашого життя”. "Нам слід приготувати дорогу Господеві, відкрити Йому наше серце і сказати з глибини душі: Прийди, Господи Ісусе, прийди і освяти мене, і переміни моє життя! Бо це до нас каже Господь: «Ось Я посилаю свого ангела, який вас цього року приготує до йорданського Богоявлення»", - наголосив єпископ.

Відтак проповідник закликав вірних бути учасниками покутного руху, тими, які згодом отримають силу Духа Святого, щоу Йордані зійде на Христа, на води, на людину і ввесь світ. "Покаяння – це сила, яка наближає людину до Бога, – це рух людини до кращого особистого життя. У момент, коли ми визнаємо власні провини, сам Бог виходить нам назустріч, не тільки щоб прийняти покаяння, а й щоб очистити і знищити наші гріхи", - сказав владика Ярослав.

Наприкінці проповіді єпископ закликав вірних докладати зусиль у боротьбі з гріхами і вадами. "Поспішімо до Сповіді, яка гідно підготує нас до моменту, у якому зуміємо особисто зустріти Христа над Йорданом", - сказав у підсумку проповідник.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори