SDE

Владика Ярослав: Дорога за Ісусом Христом – єдиний шлях життя і спасіння, всі інші – людські [фото]

05 жовтня 2022
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
2 жовтня, у неділю після Воздвиження, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію с. Стрілки на Старосамбірщині, де місцева громада церкви св. мученика Євстахія святкувала 230-у річницю освячення храму. З цієї нагоди єпископ очолив Архиєрейську Літургію у співслужінні о. Михайла Николина, декана Старосамбірського, о. Романа Шибуньки, декана Висоцького, о. Василя Дригинича, адміністратора парафії, і священиків Старосамбірського деканату. 

Під час проповіді єпископ поділився роздумами про євангельські слова Христа: «Хто хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе свій хрест і йде слідом за мною» (Мр. 8, 34) (див. повний текст проповіді). За словами проповідника, дорога за Ісусом Христом – єдиний шлях життя і спасіння, всі інші – людські.

"Люди багато дізналися, багато здобули, подолали, проникли в далекі та важкодоступні місця, спускалися на дно моря і піднімалися в космос, розщепили атом, але це не зробило людське життя щасливішим, радіснішим, мирним", - сказав владика Ярослав. Ось чому Господь говорить нам ці слова: «Яка користь людині, коли вона здобуде увесь світ, а душу свою занапастить?» (пор. Мк. 8, 36).

Проповідник закликав вірних замислитись над тим, що чого б людина не досягла, якщо її душа одночасно духовно не зростає у досконалості, не стає шляхетнішою, не просвітлюється, ‒ усе буде марним. "Матеріальний добробут не може зробити людей кращими та щасливішими", - наголосив владика Ярослав.

Далі проповідник зауважив, що Ісус закликає Своїх учнів спершу "відректися себе". Це означає навчитися бачити не тільки себе зі своїми скорботами та радостями, труднощами та успіхами, але й інших, у яких також свої радості та печалі.

Відтак Господь каже, що потрібно "взяти свого хреста". "Тут хрест – не тільки всі прикрощі, біди чи страждання, що зустрічають нас в житті. Це також праця, яка вдосконалює людину, праця на благо родини, Церкви, суспільства, тому що хрест – це щоденний подвиг в ім’я Бога, ближнього, в ім’я свого народу. Цей хрест мусимо прийняти добровільно та зі щирістю", - зазначив владика Ярослав.

Врешті-решт, Христос запрошує нас „йти слідом за Ним”. "Слідувати за Христом – означає наслідувати Його, старатися у всьому уподібнитися до Нього, жити так, як Він жив. Слідувати за Христом – це жити серед людей і разом з людьми, являючи постійно своїм життям образ Божий", - пояснив єпископ.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав вірних з 230-ю річницею освячення храму. Єпископ подякував о. Василю за душпастирське служіння на парафії, а всім добродіям і жертводавцям - за турботу про Божий храм.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Старосамбірський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори