SDE

Владика Ярослав: Стояння перед присутністю Божою у храмі дає митареві усвідомлення своєї нескінченної віддаленості від Божої справедливості

15 лютого 2022
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
13 лютого, у неділю митаря і фарисея, владика Ярослав відслужив Божественну Літургію у Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.

Під час проповіді єпископ зазначив, що недільне євангельське читання навчає на: окрім бажання бачити Бога, ми маємо навчитись бачити себе такими, якими ми є насправді, з нашими слабкостями, упадками, гріхами та пороками (див. повний текст проповіді). "У сьогоднішній євангельській благовісті Ісус навчає нас, як ми повинні молитися, вести діалог з Богом", - наголосив владика Ярослав.

У єврейському суспільстві часів Ісуса клас фарисеїв вважав себе найблагороднішим виявом завіту між Богом та обраним народом з огляду на виконання Божих обіцянок даних праотцям. "Фарисеї були переконані, що прихід спасіння у цей світ буде підготовлений та прискорений через ретельне дотриманням усіх приписів Закону", - зазначив проповідник.

Єпископ пояснив, що, на думку фарисеїв, Бога можливо «змусити» спасти людину. Це переконання виражалось в їхній молитві. "Цікаво, що замість того, щоб прославляти Бога у храмі, фарисей починає прославляти себе самого. Митар натомість пізнає себе в убогості свого серця, як бідного грішника. Стояння перед присутністю Божою у храмі дає митареві усвідомлення своєї нескінченної віддаленості від Божої справедливості", - зауважив проповідник.

У притчі про митаря й фарисея Христос зображує нам два способи молитви, одного слід остерігатись, а інший - наслідувати. "Фарисей символічно представляє самовпевнених людей. У своїй молитві фарисей починає творити гімн хвали і подяки Богові, але це одразу ж перетворюється у пісню самопрослави та гордості", - зазначив єпископ. Натомість митар перебуває у присутності Бога, покладаючись на Його нескінченну милість. "Суть молитви митаря відповідає його внутрішній і зовнішній поставі: «Митар, ставши здалека, не смів і очей звести до неба, тільки бив себе в груди, кажучи: Боже, змилуйся надо мною грішним» (Лк.18, 13). У цих коротких словах євангелист Лука повторює нам вчення Ісуса про те, як правильно стояти перед Богом, як піднести нашу молитву до Нього", - сказав владика Ярослав. Порівнюючи два способи молитви, проповідник підсумував: "Молитва фарисея характеризується марнославством, майже зарозумілістю, а молитва митаря – смиренням".

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори