SDE

У свято Собору Пресвятої Богородиці владика Ярослав помолився в Прокатедральному соборі [фото]

10 січня 2022
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
  8 січня, у свято Собору Пресвятої Богородиці, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію Прокатедрального собору Покрова Пресвятої Богородиці, в м. Самбір. У співслужінні о. Володимира Коркуни (адміністратора парафії) і місцевого духовенства єпископ відслужив Божественну Літургію.

 

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що Церква традиційно після великого празника святкує пам'ять тих осіб, які виконували головну роль в подіях празника. "У перших віках вірні разом збиралися наступного дня після Христового Різдва, щоб подякувати Пречистій Діві Марії та віддати їй почесть, як Божій Матері. Від того зібрання вірних і сам празник називають зібранням, Собором", - зауважив єпископ. Християни звеличують Богородицю, бо через неї Незбагнений та Одвічний Бог приходить на землю та змінює історію всього людства.

Далі проповідник зауважив, що в містерії різдвяних подій, убога стаєнка стає притулком для Творця і Володаря всього світу, Бог стає всім нам дуже близьким та доступним. "Той, перед Яким тріпочуть ангели небесні, своєю безкінечною любов’ю вчиняє Собі із Діви Марії Живий Кивот, вмістилище Невмістимого", - сказав владика Ярослав. Про це говориться у різдвяній утрені: «Таїнство я бачу дивне й преславне: небом стає вертеп, престолом херувимським Діва, оселею ясла, в яких лежить неосяжний Христос Бог...».

Відтак владика Ярослав наголосив, що Пресвята Діва Марія в своїй особі сповнила стремління всього людства. "Бо через її постійне смирення – «Нехай станеться мені по твоєму слову» стає здійсненим та можливим величний план Божий – спасіння всього людства", - наголосив владика Ярослав.

Наприкінці проповіді проповідник закликав вірних вчитись у Богоматері з відкритим серцем слухати Бога, приймаючи покірно Його волю у нашому щоденному житті. "Вона і нам допоможе відновити у собі нашу християнську гідність улюблених дітей Божих, та завжди пам'ятати, що в Його предвічному задумі кожна людина є цінною та покликаною до важливої ролі у здійсненні Божого плану спасіння, незалежно від того, яку владу чи авторитет займає у суспільстві", - зазначив єпископ. Відтак владика Ярослав побажав, щоб Пречиста Діва покрила християн, своїх дітей, омофором, що є запорукою постійного піклування і заступництва. "Просімо щоб Її присутність у нашому повсякденному житті була непохитна. Не зважаючи на важкі часи для нашого народу і держави, не забуваймо, що через молитву до Всевишнього і через заступництво нашої Небесної Матері ми зможемо перебороти всі негаразди, бо коли ми є з Богом, хто зможе нас перемогти", - закликав вірних єпископ.

Після завершення богослужіння владика привітав духовенство та вірних м. Самбора з різдвяними святами.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

Теми: Прокатедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори