SDE

Владика Ярослав: Христос зі Своєю Божественною Силою перебуває на землі, і Його сила відкрита на служіння людству [відео]

05 грудня 2021
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
5 грудня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.

Під час проповіді владика Ярослав зауважив, що розповідь євангелиста Луки про оздоровлення кровоточивої жінки і воскресіння дочки Яіра - це надзвичайна благовість про те, як потребуюча людина зустрічається із Богом.

Євангеліє розповідає нам, що Ісус Христос іде до дому Яіра, старшого синагоги, серед натовпу людей, коли до нього наближається безнадійно хвора жінка. Дочка Яіра померла, вона втрачена для життя. Кровоточива жінка також в певному сенсі втрачена для життя. Вона живе в ізоляції, бо як ритуально нечиста не може спілкуватись з іншими людьми. "Це – її суспільна смерть. Вона на власному досвіді переконалася, що безнадійно хвора", - зауважив проповідник.

Відтак владика Ярослав зазначив, що євангельські події показують нам, як на допомогу людському безсиллю, покинутості і смерті приходить Божа сила. "Вона спрямована до людей, перебуває серед них, готова їм допомогти. Христос зі Своєю Божественною Силою перебуває на землі, і Його сила відкрита на служіння людству", - наголосив проповідник. Святий євангелист Марко підкреслює цю думку словами, що Господь був серед народу: «до Нього зібралось багато народу» (Мк. 5,21), «за Ним натовп великий ішов, і тиснувсь до Нього» (Мк. 5,24), «І відказали Йому Його учні: Ти бачиш, що тисне на Тебе народ» (Мк. 5,31). "Божественна сила – надзвичайна. Її помічають одразу ж, до неї горнуться. Але, як побачимо далі, на жаль, не всі користають з неї. Божа сила – пріоритет у нашому житті, якого маємо постійно шукати", - зазначив єпископ.

Далі проповідник додав, що серед шуму і гамору сьогоднішнього секуляризованого світу, християнину слід віднайти Господа; незважаючи на всі перешкоди і зневаги, «протиснутись» і «доторкнутись» до Нього, як це зробила кровоточива. "Як важливо тут підкреслити, в якій ситуації відбувається це зцілення. Багато людей були коло Ісуса. Напевне, серед них не один був хворий і не один потребував чогось, не один Його торкався, але оздоровилась тільки одна жінка. Чому так сталося? Всі, хто зібрався навколо Ісуса Христа, зробили це не просто так. Для них Він був надзвичайний, а тому притягував", - зауважив проповідник. За словами владики Ярослава, те, що вирізняло кровоточиву жінку й Яіра, це була віра – і віра незвичайна.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії 

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори