SDE

Владика Ярослав: Щоденна щира молитва приватна, чи спільнотна у Божому храмі, повинні стати джерелом благодаті та духовного очищення

22 серпня 2021
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
19 серпня, у свято Преображення Господнього, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію у Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич. Під час богослужіння єпископ уділив ієрейські свячення диякону Віталю Мисьці.

Під час проповіді архиєрей зазначив, що святкування події Преображення Господнього – це спогад реальної події з життя Господа нашого Ісуса Христа, про яку нам розповідає Євангеліє. "Земне життя нашого Спасителя добігало до завершення. Зближався час Його страстей і голгофської смерті, а разом з тим і час випробовування віри Його учнів — майбутніх апостолів. Учні щиро вірили, що Ісус є обіцяний Месія, про Якого писали Мойсей і пророки", - розповів проповідник. Втім великим випробуванням для їх віри були неправдиві погляди на Месію, які ширили в єврейському народі книжники і фарисеї.

Через це Христос скріплював віру Своїх учнів беззаперечним доказом Свого Божества. "Необхідно було явити учнями Свою славу — ту славу, яку Ісус мав у Небесного Отця перед сотворенням світу, яка належала Йому як Синові Божому, одноістотному з Отцем і Святим Духом. Цю безмірну славу Сина Божого ми виразно добачаємо впродовж всього земного життя Ісуса Христа", - наголосив владика Ярослав.

Подію Преображення Євангеліє описує таким чином: «…узяв Ісус Петра, Якова та Йоана, його брата, повів їх окремо на високу гору і переобразився перед ними: обличчя його засяяло, наче сонце, а одежа побіліла, наче світло. І ось з'явилися їм Мойсей та Ілля і з ним розмовляли…» (Мт. 17, 1-8).

Преображення Господнє має глибокий богословський задум, вказуючи на життя вічне, яке перебуває поза нашим історичним і циклічним часом. "Свідчення апостола Петра: «Господи, добре нам тут бути», – вказує на Царство Боже, яке прийшло в силі на землю на мить. Апостол Петро прагнув утримати його, але Воно цьому світу не належить, тому й зникло, хоча й було в ньому. Тільки у другім приході Господа у славі Царство Боже прийде та існуватиме вічно, а на Таворі його чудесне видіння було хвилеве", - пояснив владика Ярослав.

Далі єпископ додав, що євангельське читання показує нам, що саме під час молитви здійснюється оце Таворське чудо, коли Христос осяюється славою Божества. "Тому і для нас щоденна щира молитва приватна, чи спільнотна у Божому храмі, повинні стати джерелом благодаті та духовного очищення. Для прикладу погляньмо на плоди фруктових дерев, які ми приносимо для освячення на свято Преображення. Зовсім недавно вони були маленьким та непридатним до споживання, але під дією сонця та вологи вони дозріли та стали приємним на смак", - сказав проповідник.

На завершення проповіді владика Ярослав закликав вірних не забувати про життєдайні середники нашого преображення, котрими є Святі Тайни, а зокрема Сповідь та Причастя. "Кожна Свята Літургія – це та Таворська вершина, на якій ми можемо зріти сяйво Божого Царства. Приступаючи до Господньої трапези, кожен стає причасником життя Божого, сповнюється радістю від участі в Божій славі та власного внутрішнього преображення", - наголосив проповідник.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав новопоставленого ієрея Віталія з прийняттям тайни священства. Єпископ висловив вдячність усім, хто допомагав о. Віталію на його дорозі до священства.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії 

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор, свячення

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори