SDE

Владика Ярослав: Господь не залишив нас, Він завжди там, де двоє чи троє збираються в Його ім’я

10 червня 2021
Друк E-mail
Фото з фейсбук-сторінки ДДС
10 червня, у свято Вознесіння Господнього, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич. Під час богослужіння єпископ уділив дияконські свячення бр. Віталію Миська, випускнику Дрогобицької духовної семінарії. 

Під час проповіді владика Ярослав наголосив, що, згідно зі Святим Писанням, після воскресіння Христос перебував на землі ще сорок днів, з’являвся Своїм апостолам, переконував їх, що це Він і, що Він живий. "Христос навчав апостолів, заспокоював їх, давав їм вказівки на майбутнє, вияснював Писання, заохочував до проповідування Євангелії по всьому світі. Врешті, Він пообіцяв учням зіслання Святого Духа, котрий укріпить їх у вірі та дасть відвагу в розумінні й свідченні про Нього у світі", - сказав єпископ.

Далі владика Ярослав додав, що у вознесінні Ісус відійшов не кудись до далеких небесних світил, а у спільність життя і влади з Богом Отцем, у стан вищості понад усяким простором і часом. Отож завдяки Божій могутності Христос завжди присутній тепер з нами. "У прощальних промовах Євангелія від Йоана Ісус саме це говорить Своїм учням: «Відходжу і до вас повернуся» (Йо 14, 28). У цьому вірші подиву гідно виражено своєрідність «відходу» – одночасно він є «приходом», і цим інтерпретовано таїнство Хреста, Воскресіння і Вознесіння", - пояснив єпископ.

"Відхід Христа є якраз приходом, новим способом близькості, тривалої присутності, яку євангелист Йоан показує у радості, про яку ми чули сьогодні в Євангелії від Луки", - зазначив проповідник. Відтак єпископ додав, що оскільки Ісус є біля Отця, Він не є далеко, але близько до нас. "Тепер Він вже не в одному окремому місці світу, як перед Вознесінням, Христос тепер у Своїй могутності, що перевершує усякий простір, Він присутній поруч з усіма і Йому моляться протягом цілої історії усі народи в усіх місцях", - пояснив владика Ярослав.

Відтак проповідник наголосив, що Господь видимо і урочисто зійшов на небо, щоб відкрити шлях невидимій благодатній дії Святого Духа, бо всі особи Пресвятої Тройці приймають участь у нашому спасінні. "Діло відкуплення людства було звершене Ісусом Христом, а діло благодатного освячення належало звершити Святому Духові. Возносячись на небо, Христос наш Спаситель відкрив всім віруючим в Нього благодатний шлях до Отця. Цим шляхом вірності заповідям, самовідданні посвяті, внутрішньому відновленні і очищенні у благодаті Святого Духа освячуємо своє земне життя в надії на життя вічне", - додав владика Ярослав.

Проповідник зазначив , що у Вознесінні Господь не залишив нас, Він завжди там, де збираються двоє чи троє в Його ім’я. "Він серед всіх і серед нас, тому що і ми зібралися у храмі в Його ім’я. Він поблизу серця кожного хто шукає Його і прагне до Нього. Від серця починає свій шлях людина до Бога. І ми розуміємо, що на небеса Господь зійшов не для того, щоб піти від людей, а для того, щоб наблизитися до кожної людини", - додав єпископ. Христос не залишив апостолів, а перебував з ними під час їх проповіді й свідчення. Він перебував із мучениками під час їх страждань, і вони відчували Його допомогу. Господь перебував із преподобними і полегшував їх подвиг. Він з усіма, хто Його любить і виконує Його заповіді.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав новопоставленого диякона Віталія з прийняттям тайни священства. Єпископ висловив вдячність усім, хто допомагав дияконові Віталію духовно та академічно зростати.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

  

 

 

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз), свячення

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори