SDE

Владика Ярослав відвідав парафію в с. Тарнава на Старосамбірщині [фото]

20 жовтня 2019
Друк E-mail
Фото пресслужби СДЄ
20 жовтня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію с. Тарнава на Старосамбірщині з нагоди святкування 30-літнього ювілею виходу з підпілля і легалізації УГКЦ. З цієї нагоди владика Ярослав відслужив Божественну Літургію і освятив споруджений хрест. Єпископу співслужили: о. Павло Коляса (декан Добромильський), о. Василь Штокало (декан Підбузький), о. Ігор Ільків (адміністратор парафії) і священики Добромильського, Самбірського деканатів.

Звертаючись до вірних під час проповіді, владика Ярослав пояснив недільне євангельське читання про зустріч Ісуса з рибалками - майбутніми апостолами - на березі Генезаретського озера (див. повний текст проповіді). У той день вони були засмучені, бо трудились цілу ніч і нічого не впіймали. Напевне, вони не хотіли в той момент бути у центрі уваги і не сподівалися, що серед усіх людей Господь звернеться саме до них. "Людська психіка влаштована так, що коли ми переживаємо якусь невдачу чи неуспіх, то бажаємо, щоб про це ніхто не знав, але в таких моментах Бог готовий підтримати нас, розрадити, покликати до чогось більшого", - зазначив проповідник.

Далі владика Ярослав зауважив, що на сторінках Святого Євангелія серед грона учнів виділяється постать апостола Петра. Саме до апостола Петра Ісус звертає свої два заклики: «відплисти від берега» і «відплисти на глибоку воду». "Обидва заклики можуть бути витлумачені на двох рівнях – як в їх прямому розумінні певної фізичної активності, так і на духовному рівні – поступове віддалення від земного, ризик і усамітнення з Богом", - пояснив єпископ. Петро, не вагаючись, виконує «фізичний аспект» Ісусових вказівок, і цим готує ґрунт для реалізації духовного виміру цього заклику у Божому провидінні.

За наказом Христа учні закидують сіті і ловлять багато рибин. Сіті рвуться, два човни переповнені. Чудесний улов трапляється ще одного разу, після Христового воскресіння. Євангелист Іван розповідає, що тоді було зловлено чітку кількість – 153 рибини (пор. Ів. 21,3-11). "Роздумуючи над цими євангельськими подіями, святий Августин робить висновок, що у цих двох риболовлях зображена Церква Христова: у першому – теперішня Церква, а у другому – Церква після воскресіння мертвих – Прославлена", - зазначив проповідник. Зараз Церква приймає багатьох - і добрих, і злих. Після ж воскресіння мертвих вона міститиме тільки добрих, в точно визначеній кількості.

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував о. Ігорю за душпастирське служіння і привітав присутніх з 30-літтям виходу з підпілля і легалізації УГКЦ. У свою чергу, о. Ігор Ільків подякував архиєрею за душпастирські відвідини парафії.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Ярослав (Приріз), Добромильський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори