SDE

Владика Богдан (Дзюрах): Утішення Святого Духа є справжнім, реальним і глибоким [фото]

18 червня 2019
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
17 червня, у день Святого Духа, у Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобич з нагоди храмового празника відбулась Божественна Літургія, яку очолив владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду єпископів УГКЦ, у співслужінні владики Ярослава, єпископа Самбірсько-Дрогобицького, і владики Григорія, єпископа-помічника Самбірсько-Дрогобицької єпархії, о. Тараса Гарасимчука, пароха парафії, а також місцевого духовенства. Участь в урочистому богослужінні взяли парафіяни та гості.

Під час проповіді владика Богдан зазначив, що Святе Письмо називає Святого Духа «Утішителем» (див. повний текст проповіді). У перекладі з грецької мови слово Параклетос означає не просто того, хто приносить радість, але також того, хто обороняє на суді, «захисника», тобто того, хто шукає добра, вказує на добро, дає надію, провадить до порятунку з рук обвинувачів, до визволення, до спасіння, запевняє поміч, гарантує підтримку.

Далі проповідник пояснив, що Святий Дух здійснює над людиною діаметрально протилежну дію до тієї, яку здійснює щодо неї злий дух. «В той час як Святий Дух захищає вірних і заступається за них перед престолом Божим невимовними зітханнями, злий дух обвинувачує вірних перед Богом безперестанку, дослівно «день і ніч»», - сказав єпископ. Диявол обвинувачує вірних перед Богом і обвинувачує Бога перед вірними, щоб позбавити їх радості, надії, сили. Натомість Святий Дух вказує на добро і подає надію.

Життя людини не минає без труднощів. Тому багато хто, щоб якось відійти від клопотів, занурюється у світ розваг і низькопробних жартів. «Таке потішення не тільки що є ілюзорним, оманливим, воно ще є й дуже небезпечне, бо не веде до справжнього визволення, а навпаки – провадить до неволі, як алкоголь, наркотик, задурманюючий засіб», - наголосив владика Богдан.

Натомість Божий Дух не каже людині втікати від реальності. «Утішення Господнє не ігнорує дійсності, не каже нам відводити очі від нашого життя з його проблемами, труднощами і викликами, бо саме до такого нашого життя прийшов Спаситель і зіслав нам свого Утішителя, який нам відкриває очі на присутність Божу посеред цих труднощів», - додав проповідник. За словами папи Франциска, Святий Дух рятує нас не від клопотів, а посеред клопотів.

Опісля проповідник зазначив, що Святий Дух приходить в життя людини, позначене непевністю, тривогою, страхами і проблемами і наповняє собою людське серце, встановлюючи в ньому мир і тиху радість, яких ніхто і ніщо у світі не може відібрати: «Оце й ви нині в журбі. Але я вас знову побачу, і зрадіє ваше серце, і ніхто ваших радощів від вас не відбере» (Йо 16, 21). "Утішення Святого Духа є справжнім, реальним і глибоким", - додав єпископ.

Після завершення Літургії з подячним словом до присутніх звернувся владика Ярослав. Єпископ подякував владиці Богдану за участь в храмовому празнику Катедрального храму. О. Тарас Гарасимчук, парох парафії, подякував духовенству та вірним за спільну молитву і участь у парафіяльному святі.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Ярослав (Приріз), Григорій (Комар), Богдан (Дзюрах)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори