SDE

У Львові обговорили кроки для збереження пам’яток сакрального мистецтва

25 травня 2019
Друк E-mail
Фото о. Юстина БОЙКА
Учасники зустрічі
25 травня в Митрополичих палатах, у Львові, відбулося обговорення події, пов’язаної зі знищенням настінних розписів у храмі Успення Пресвятої Богородиці у смт. Славське Сколівського району Львівської області. У зустрічі взяли участь владика Ігор (Возняк), митрополит Львівський, владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, владика Григорій (Комар), єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, владика Володимир (Груца), єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, інші священнослужителі, а також посадові особи Львівської обласної державної адміністрації та мистецтвознавці. Учасники зустрічі, яка пройшла в атмосфері довіри та взаєморозуміння, проаналізували згадані події у Славському, відзначивши, що вони виходять далеко поза межі даної релігійної громади і є відображенням складніших процесів, які відбуваються в українському суспільстві.

Ієрархи зі зрозумінням вислухали занепокоєння представників мистецького середовища з приводу знищення розписів у Славському та зі свого боку наголосили, що подібні дії є прикладом неприпустимого ставлення до пам’яток сакрального мистецтва, яке не може бути жодним чином оправданим. При цьому присутні на зустрічі висловили сподівання, що подібні прикрі випадки не повинні стати приводом ігнорування та нівелювання вагомої ролі, яку відіграла Українська Греко-Католицька Церква впродовж історії українського народу, в тому числі і новітньої, у справі збереження, плекання та розвитку культури і сакрального мистецтва.

Учасники зустрічі також погодились у тому, що слід прикласти максимум зусиль, аби випадки нищення сакральних пам’яток не повторювались у майбутньому, та обмінялися думками стосовно можливих конкретних кроків у цьому напрямку. Було повідомлено, що управління Самбірсько-Дрогобицької Єпархії розслідує подію у Славську, збираючи відповідні матеріали, аби дати їй належну оцінку у світлі церковного законодавства. Водночас було  оголошено про намір єпархіального управління провести освітні семінари для духовенства з метою роз’яснення актуальних церковних та державних норм і принципів щодо збереження сакральних пам’яток.

Водночас ієрархи поінформували учасників зустрічі про те, що подія у Славську піднімалась на останньому Синоді Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства, на якому наголошувалося на потребі активізувати зусилля у сфері захисту та збереження пам’яток сакрального мистецтва в Україні.

Владики виразили вдячність митцям за щире вболівання за збереження культурної спадщини українського народу та висловили зацікавленість і відкритість до подальшої конструктивної співпраці у цій ділянці. 

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Славський деканат, Володимир (Груца), Ігор (Возьняк), Григорій (Комар), Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори