SDE

Владика Ярослав: Подія Стрітення - це зустріч людини з Богом, це зустріч Спасителя зі спраглим спасіння людством

15 лютого 2019
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
15 лютого, у свято Стрітення Господнього, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобич.

Під час проповіді владика Ярослав розповів вірним про значення події Стрітення Господнього в Єрусалимському храмі. "Сьогодні до храму Пресвяту родину привів Господній Закон. Тому що, згідно з старозавітнім приписом, на згадку про спасіння усіх первенців Ізраїля під час виходу з Єгипту кожен первенець був богопосвяченою особою (пор. Вих.13, 2)", - сказав проповідник. Тож у 40-й день після народження дитини батьки мали принести Богові жертву в подяку за дар нового життя (пор. Лк. 2,24).

Поряд з цим звичайним обрядом сталась незвичайна подія: зустріч людини з Богом, зустріч Спасителя зі спраглим спасіння людством. "Уже сама назва свята – Стрітення, тобто зустріч, – вказує, що всі духовні старання християнина повинні бути скеровані до однієї мети – вміти зустрічати Бога у своєму житті", - наголосив владика Ярослав. На схилі літ Господь удостоїв праведного Симеона бачити й тримати в руках Божого Сина. "Та перш, ніж зустріти Ісуса особисто, Симеон зустрів Бога своїм праведним життям: дотриманням Божого закону, ревною молитвою, постом і чуванням", - пояснив проповідник.

Євангеліє розповідає, що старець Симеон був сповнений Святого Духа: «І Дух Святий був на ньому. Йому було відкрито Святим Духом, що не бачитиме смерті, перш ніж побачить Христа Господа» (пор. Лк. 2, 25-26). "І саме ця наповненість Божим світлом дала йому можливість пізнати в особі дитятка Ісуса Господа, Божого Сина, якого Марія і Йосиф принесли до Єрусалимського храму, щоб посвятити Його Богу і виконати приписаний законом обряд очищення", - додав владика Ярослав.

Далі єпископ зауважив, що християнин має багато можливостей для зустрічі з Богом. "Вони даються нам, земним людям, як запорука милості Божої, як запорука неминучої останньої і виріашльної зустрічі після смерті, у житті вічному. Заради цієї останньої зустрічі свята Церква кличе, Слово Боже вчить, що досвід християнського життя підтверджує необхідність якомога частіше зустрічатися з Богом у цьому житті", - наголосив єпископ. Владика Ярослав закликав вірних бути уважними до духовного життя, щоб кожна зустріч з Богом залишала незабутній слід у їхньому серці.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори