SDE

Владика Ярослав: Перш, ніж зробити наш наступний життєвий крок, застановімся, куди нам ступати: чи на тверду стежку Христової науки, чи в безодню легкої та нечесної наживи, обману та неправди

08 листопада 2017
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
5 листопада владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, очолив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобич.

Під час проповіді єпископ зазначив, що Притча про багача і вбогого Лазаря представляє два протилежні способи життя, дві різні основи для надії на майбутнє. Незважаючи на протилежність цих осіб, їх єднав один факт: вони були смертними. "Ні один не міг залишатися вічно там, де ми їх стрінули на початку притчі. Божа справедливість у вічності розставила все на своє місце", - сказав проповідник.

Смерть розбиває вщент будь-який суспільний поділ чи нерівність. "Той, хто покладався на багатства, минуще та дочасне, падає в безодню пекла, а той, хто незважаючи на трясовину нещастя, хвороби та людську зневагу, знайшов Божу руку, що тримає світ у існуванні, він перейшов успішно житейське море та переставився на лоно Авраама", - наголосив єпископ. Смерть відкрила їм обом двері вічності, перевела їх туди, куди кожен прямував ціле своє життя згідно своїх вчинків. 

Притчею Про багача й Лазаря Ісус пропонує нам застановитись над духовною закономірністю: "Ті, хто уповає на Бога, покладають в основу свого життя Його Слово, дороговкази – Божі заповіді, а святі Тайни є джерелами освячення та просвітлення в довірі до Божого провидіння, після смерті відродяться в Божій присутності; - не розкаяні грішники, подібно як і багач, –  наражаються на вічні кари". 

Крім того, бачимо, що переосмислення прожитого життя, яке у вічності здійснив багач не принесло йому користі. Було вже запізно. "Багач надто пізно звернув свою увагу на Лазаря, надто пізно виявив нездоланну безодню, надто пізно подумав про братів, надто пізно прислухався до Закону і пророків", - сказав владика Ярослав.

Наприкінці проповіді єпископ закликав вірних осмислити притчу Про багача й Лазаря в контексті щоденного життя. "Коли ми завтра повернемося до нашого щоденного життя, то перш, ніж зробити наш наступний життєвий крок, застановімся, куди нам ступати: чи на тверду стежку Христової науки, чи в безодню легкої та нечесної наживи, обману та неправди. Перевірмо чи навіть у наших нестатках та бідах ми будуємо стійке наше суспільство на непорушному Христовому камені, а, може, відтворюємо поганську державу, де оцінюється людей не по тому, ким вони є, а по тому, що і скільки вони мають", - сказав владика Ярослав.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори