SDE

Митрополит Ігор освятив у Задністрянах на Самбірщині наріжний камінь під будівництво Меморіального комплексу Блаженного Григорія Лакоти [відео&фото]

16 жовтня 2017
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
15 жовтня в с. Задністряни на Самбірщині відбулось освячення наріжного каменя під будівництво Меморіального комплексу на честь Блаженного Григорія (Лакоти), уродженця цього села. Святкові богослужіння розпочались з утрені й водосвяття, а продовжились Архиєрейською Літургією, яку очолив владика Ігор, митрополит Львівський, у співслужінні владики Ярослав, єпископа Самбірсько-Дрогобицького, владики Григорія, єпископа-помічника Самбірсько-Дрогобицької єпархії, о. Богдана Праха, ректора Українського католицького університету, о. Віталія Гірняка, адміністратора місцевої парафії, та священиків Львівської архиєпархії і Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Богослужіння супроводжував хор храму Пресвятої Євхаристії з м. Рудки. 

У зверненні митрополит Ігор зазначив, що Блаженний Григорій виконав Христову заповідь: «Блаженні будете, коли вас ненавидітимуть люди, коли вас вилучать, коли ганьбитимуть вас та коли викинуть як безчесне ваше ім’я Сина чоловічого ради» (Лк. 6, 22-23). За словами очевидців, які бачили поневіряння владики Григорія на чужині, він ніколи не нарікав, а покірно все приймав з руки Господнього провидіння. Іта­лійський священик о. Пет­ро Леоні, що також був на каторзі в Сибіру, у своїх споминах пише, що в Блаженному Григорію зустрів ангела в тілі.

«Блаженний Григорій – правдивий і вірний Богові пастир, який дбав за спасіння людської душі, не шукаючи своєї вигоди чи безпеки, залишався зі своїми вірними до кінця, прийнявши несправедливий вирок», - наголосив проповідник. У своїх споминах владика Григорій Лакота роздумував: «Як буде така воля, що нас вивезуть, то, може, так треба. Може, нас там чекає хоч би одна душа, може, від цього залежить її спасіння». Ці рядки змальовують нам світлий образ Христового слуги.

Наприкінці Літургії відбулось урочисте покладення мощей Блаженного Григорія Лакоти в бічний вівтар. Архиєреї також освятили наріжний камінь меморіального комплексу та хресну дорогу.

Після завершення богослужіння владика Ярослав висловив вдячність митрополиту Ігорю за очолення богослужіння, а також за надання частини мощей Блаженного Григорія для парафії в Задністрянах. Владика подякував о. Оресту Фредині, пароху парафії Різдва Пресвятої Богородиці (м. Львів), який очолював комісію з віднайдення мощей Блаженного Григорія в с. Абезь в Росії. Єпископ подякував Ярославу Гараздовському, який споріднений родинними зв’язками з Блаженним Григорієм Лакотою, за те, що він став натхненником започаткування даного меморіального комплексу в Задністрянах.

Життєпис

Блаженний Кир Григорій Лакота народився 31 січня 1883 року у с.Голодівка (тепер Задністряни) Самбірського району на Львівщині. Богослов’я студіював у Львові. 1908 року в Перемишлі був рукоположений на священика. Здобув ступінь доктора богослов’я у Відні. З 1913 року отримав призначення на професора Перемишльської Духовної семінарії, а трохи згодом став її ректором. 16.5.1926 року відбулися архієрейські свячення і призначення його на єпископа-помічника у Перемишлі. У.1946 році був заарештований і ув’язнений на 10 років до Воркути. Помер Григорій Лакота як мученик за віру 12 листопада 1950 року в с.Абезь біля Воркути. Тепер його мощі спочивають в церкві Різдва Пресвятої Богородиці у Львові.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Григорій (Лакота), Григорій (Комар), Ігор (Возьняк), Рудківський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори