SDE

Владика Ярослав у Велику п'ятницю: Христос понижується та помирає, щоби кожен з нас був піднесений та жив життям вічним [фото]

15 квітня 2017
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
14 квітня, у Страсну П’ятниця, у Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у спіслужінні владики Григорія, єпископа-помічника Самбірсько-Дрогобицької єпархії, і священиків храму відслужив Царські часи і Вечірню з винесенням Плащаниці. Під час Вечірні було прочитано євангельське читання, яке є літургійним поєднанням розповідей чотирьох євангелистів та укладене у хронологічній послідовності подій Христових страждань.

«Молитва біля святої Плащаниці переносить нас до моменту, коли Йосиф благообразний разом з Никодимом знімають з хреста пречисте Тіло Спасителя та, обгорнувши плащаницею чистою, кладуть Його до нового гробу з погребальними піснями миру та любові», - сказав до вірних владика Ярослав. Хрест, який оповитий тишею, - це чи не найбільша проповідь і послання до всього людства. «Христос понижується та помирає, щоби кожен з нас був піднесений та жив життям вічним», - наголосив проповідник.

Голгота відкриває людині правду про те, що скорбота може бути початком радості. Тому в літургійній пісні співаємо: «Ось бо прийшла через хрест радість усьому світу». У світлі цих слів потрібно навчитись долати труднощі в особистому й суспільному житті. Події останніх років у нашій державі засвідчують, що нам ще чимало потрібно пройти з Христом крізь очищальну купіль Страсної П'ятниці. «Тому не біймося іти, відкиньмо страх та розчарування, не будьмо як апостоли, що в зневаженому і страждаючому Ісусі втратили свої надії, бо думали про свої земні плани», - додав владика Ярослав.

Наприкінці Вечірні під спів стихир та звук калатал архиєрей, священнослужителі та вірні здійснили процесійний хід довкола храму. Відтак Плащаницю було внесено до церкви, де кожен вірний під спів стихири «Благообразний Йосиф» віддав поклін Христові, покладеному у гробі.

Того ж дня владика Ярослав здійснив молитовні відвідини храмів Бориславського деканату на Дрогобиччині, а владика Григорій помолився в церквах Старосамбірського деканату. Прибувши до кожного храму, архиєреї віддали поклін Плащаниці, поспілкувались з вірними, вітаючи їх з наближенням свята Христового Воскресіння.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Богослужіння в Катедральному соборі, м. Дрогобич

Відвідини Плащаниць, Бориславський деканат

Теми: Григорій (Комар), Бориславський деканат, Старосамбірський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори