SDE

Передріздвяні реколекції для катехитів [фото]

04 січня 2017
Друк E-mail
Фото Катехитичної комісії
Папа Франциск в одній із своїх катехиз використав таке формулювання: «Святий Дух часто старається вирвати нас із небезпеки духовної стагнації». Ми часто чинимо спротив Святому Духові, оскільки Він велить нам іти, підганяє Церкву, щоб ішла далі. Нам часом видається, що Він нам перешкоджає. Віра – це шлях. Це також діагноз Папи Франциска, який пише, що «віра, чим більше бачить, тим більше рухається вперед». Коли ми йдемо вперед, перед нами розкривається дійсність віри.

Понад тридцять катехитів нашої єпархії почули оте «Вийди із…», як колись Аврам. Святий Дух «вирвав» нас зі своїх домівок і три завершальні дні 2016 р. Б. ми провели в будинку «Самарянина» у Дрогобичі. Саме Святий Дух через реколектанта о. Миколу Витівського показував нам шлях віри від Аврама до Авраама – батька віри.

Три дні чудесної подорожі сторінками Святого Письма. Назавжди запам’ятається «наша зупинка» перед Єрихоном. Мури міставпали, а все, що було у місті, «знищили вістрям меча, як анатему». Ісус Навин того часу проголосив прокляття: «Проклятий хай буде перед Господом той, хто зважиться відбудувати це місто». Як наголосив отець – реколектант, що археологи підтверджують, що Єрихон дійсно одне із найстаріших міст, але його постійно старалися відбудувати.

Цей Єрихон у наших серцях має свої стіни. Як висловився отець Микола перед Вечірнею: «Хто бажає зруйнувати мури Єрихону,то я допомагатиму. Підходьте до Сповіді». Хто вечором, хто удосвіта поспішали зруйнувати ці мури.

А потім… «І приходять вони в Єрихон. Коли ж Він з учнями своїми і з силою народу виходив з Єрихону, син Тимея, Вартимей, сліпий жебрак, сидів край дороги». Це дійсно Добра Новина, бо Ісус сходить саме в таку ситуацію.Слово Єрихон перекладають як “місто пальм”, воно теж має спільний корінь зі словом “місяць”. Місяць у Біблії - свого роду символ правителя темряви.

Христос увійшов у світ, наче до духовного Єрихону – постійна суєта, метушня, гріх і страждання. Зійшов на саме дно людських слабкостей і гріхів. Ісус входить в Єрихон, щоб потім …вийти. Входить в темряву, але виходить з неї, входить в смерть, але виходить з неї.

Це Пасха Господня. Кожна подія з життя Ісуса назначена саме таким пасхальним характером.

Ці реколекції – найкраща підготовка до зустрічі з Новонародженим Спасителем. Тут все було «якось не так». Таке під силу тільки Святому Духові: чудова подорож, якою провадив нас Святий Дух через о. Миколу; спокійна, родинна атмосфера; прекрасні умови. А чого варта «Божа усмішка» на обличчях кухарів, яка була додатковою приправою до смачних страв.

Висловлюємо щиру вдячність Правлячому Архиєрею Владиці Ярославу, як головному катехитові єпархії, який благословив проведення реколекцій, отцю Миколі Витівському, голові Катехитичної комісії та реколектанту, економічному відділу єпархії, усім жертводацям та усім, хто спричинився до проведення цього заходу.

Цього «заряду» від реколекцій повинно би вистачити до Великого Посту.Але ми немічні люди, у нас завжди є схильність повертатися до нашого старого життя. Кортить на «пам’ятку» взяти для себе хоч камінчик із Єрихонських мурів, а часто знову їх і відбудувати.

Тому з нетерпінням будемо чекати Доброї Звістки про Великопостні реколекції.

Слава Богові за все!

Щиро вдячні катехити

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Катехитична комісія

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори