SDE

У Дрогобичі відсвяткували День катехита [фото]

30 вересня 2024
Друк E-mail
Фото: Лілія Стецик
28 вересня в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобич владика Григорій, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, відслужив Божественну Літургію з нагоди Дня катехита. Єпископу співслужив о. Миколай Витівський, голова Єпархіальної катехитичної комісії, та священники Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Під час проповіді владика Григорій назвав кількість катехітів, які, отримавши канонічну місію від Церкви, з Божим благословенням приступають до катехитичного служіння. «Цього року в нашій єпархії 150 катехитів отримають канонічну місію. Відразу постає запитання: чи це велика кількість? Чи, навпаки, дуже мала? Я не маю точної відповіді на це запитання, хоча, мені здається, що замало. Проте і Христос говорив: “Жнива великі, а робітників мало” (Лк 10, 2). Хотілося б більше тих, хто виходять до праці у Христовому винограднику. Хотілося б більше тих, хто має відкрите серце і хоче співпрацювати з Господом, передаючи віру, навчаючи її, виконуючи заповідь Христову, яку Він дав апостолам перед своїм вознесінням на небо: “Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: христячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа; навчаючи їх берегти все, що я вам заповідав. Отож я з вами по всі дні аж до кінця віку» (Мт 28, 19-20)”», - сказав владика.

Далі єпископ поділився з вірними вражаючим випадком, що стався з ним під час перебування в Еквадорі, де він брав участь у Міжнародному Євхаристійному конгресі. «Коли я був нещодавно в Еквадорі мене запросили до однієї парафії у столиці країни. Парох тієї парафії попередив мене, що в понеділок у них зазвичай не служать Літургію, але на цей день замовили, сподіваючись, що хтось прийде. І, звичайно, прийшло дуже багато людей. Мене здивувало, що після Літургії мене окремо вітали катехити, яких було дуже багато. На одній парафії було, можливо, 20 катехитів. Я зрозумів, що там катехизація поставлена на дуже високий рівень. Церква звертає особливу увагу на катехитичне служіння», - зауважив проповідник

Розмірковуючи над катехизацією сьогодні, єпископ заохотив катехитів на початок навчально року перечитати Послання митрополита Андрея Шептицького. «У цього посланні кожен із нас зможе взяти добру науку і стимул для своєї праці та служіння. Митрополит Андрей каже, що вчити дітей необхідно з любов’ю. Якщо немає любові до них, ми нічого їх не навчимо. Навіть якщо змусимо вивчити напам’ять молитви, правди віри чи катехизмові частини, ми не зможемо сказати, що навчили їх віри. Важливо мати любов до дітей», - зазначив єпископ.

Крім того, владика Григорій заохотив катехитів виконувати своє служіння не задля людської слави, а для Господа. «Ми виконуємо це служіння для Господа, яке Він зі своєї любові через Церкву нам доручив. Звичайно, що як люди, ми не можемо бути досконалі. Ми матимемо свої немочі й помилки, але важливо, щоб через це ми не втратили своєї справжності, своєї вірогідності. Адже найбільша небезпека для Церкви нині – це втратити вірогідність. Ми вчимо, говоримо, але хто це сприймає серйозно? Хто це приймає як істину? Люди звикли ототожнювати. Вони побачать поганий приклад і відразу скажуть: “То Церква така”. Побачать недоброго священика і скажуть: “Вони всі такі”. Проте не скажуть, коли побачать доброго: “Яке добре священство”. Так само і про катехитів», – сказав проповідник.

На завершення проповіді владика пригадав мудрість, яку часто чув у дитинстві. «У моєму дитинстві казали: “Треба йти до школи вчитися”. Але не тільки до школи, бо там навчають, як світ живе. Однак має бути хтось, хто навчить, як у цьому світі жити. Як вибрати правильний життєвий шлях, як знайти своє щастя, яке є в Бозі. І цьому має навчити добрий катехит», - закликав владика Григорій.

По завершенні Богослужіння катехити перейшли у реколекційний дім «Самарянин», де для них був проведений семінар на тему «Інтелектуальні ігри в катехизації».

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

АВТОР СВІТЛИН: Лілія Стецик

 

 

Теми: Григорій (Комар), Катедральний собор, Катехитична комісія

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори