SDE

Владика Ярослав: Божі заповіді не є авторитарним наказом, а провадять нас на «лоно Авраама»

21 листопада 2016
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
20 листопада в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича відбулась Божественна Літургія. Її очолив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький.

Під час проповіді владика Ярослав пояснив значення Притчі про багача і Лазаря, яка читалась цієї неділі. Багатий чоловік був вельможою і втішався матеріальним достатком. Убогий Лазар був цілковитою протилежністю до цього вельможі. "Коли тіло вбогого лежало на землі біля воріт, а гості, йдучи в дім багача, зневажали його… в цей час душа Лазаря вела боротьбу з трьома пороками: осудом, наріканням і відчаєм", - наголосив проповідник. Св. Іван Золотоустий зауважує, що Лазар став святим, тому що нікого не осуджував: ні немилосердного багача, ні людей, котрі проходили повз нього і прирікали

його на голодну смерть. Натомість він дякував Богові за своє життя, а, можливо, і за свої страждання.

Єднало ж багача і Лазаря те, вони обоє були смертними людьми. Ні один, ні другий не міг залишатися вічно там, де ми їх стрінули на початку притчі. "Помер Лазар і помер багач, але для одного смерть стала сном, заспокоєнням від страждань і трудів, початком безконечного блаженного життя, а для іншого – страшною мукою в аді", - додав єпископ. Посмертна участь кожного виявила торжество Божої справедливості. Адже багач одягався в пурпур і вісон, а Лазар – в жалюгідні лахміття, а тепер багач був одягнений і окутаний вічним мороком, а Лазар – небесним, райським світлом.

Наприкінці проповіді владика Ярослав пригадав вірним, що Господь промовляє до нас через Свої заповіді. "Божі заповіді не є лише якимось авторитарним наказом, який лише обмежує нашу волю, вони є життям, дорогою, якою ми можемо вийти "на лоно Авраама"", - наголосив єпископ. Натомість людина часто шукає легшої дороги до небесного царства. "Якщо ми слухатимемо голосу Божого, що звучить через Церкву і віритимемо Його Слову, то успадкуємо життя вічне", - додав проповідник.

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори