SDE

Владика Ярослав: Життя майбутнього віку, якого ми ще тільки очікуємо, для Богородиці вже є справжнім вічним життям на високому ступені слави [фото]

30 серпня 2016
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
28 серпня, на празник Успення Пресвятої Богородиці, храм Різдва Пресвятої Богородиці м. Самбора відвідав владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький та у співслужінні місцевого духовенства очолив святкову Божественну Літургію. У цей день у місцевому храмі, де знаходиться Самбірська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці, відбулася загальноєпархіальна проща.

Звертаючись до вірних під час проповіді, владика Ярослав зазначив, що традиція святкування празника Успення Пресвятої Богородиці сягає апостольських часів. У давньому переданні Церкви говориться, що, коли Діва Марія закінчила своє земне життя, її тіло й душу Ісус Христос забрав до неба. "Празник Успення відображає радісну впевненістю в тому, що після воскресіння Ісуса, смерть немає остаточної влади над людиною", - наголосив проповідник.

Далі єпископ пояснив значення назви свята. Слов'янська назва — «Успення», — тобто «Сон», вказує на пробудження і славу, котрі слідують після нього. "Богомати лише заснула, щоб в ту ж мить прокинутися до вічного блаженного життя і з нетлінним тілом вселитися в небесне нетлінне житло", - сказав проповідник. Життя майбутнього віку, якого ми ще тільки очікуємо, для Богородиці вже є справжнім вічним життям на високому ступені слави.

Під час події Успення сповнились слова пророка Давида: «Стала цариця праворуч тебе, в ризи позолочені одягнена, приукрашена» (Пс. 44,10). "З цього славетного дня свого Успіння світлоносна Діва стає Матір'ю всього людства і Царицею Небесною: стоячи перед престолом Божим, Вона заступається за нас", - додав владика Ярослав. Значення Богоматері в спасінні людства настільки велике і могутнє, що ми під час церковних богослужінь часто звертаємося до Неї словами: «Пресвятая Богородице, спаси нас».

Перехід Божої Матері до життя небесного стає підсумком її земного життя, яке було дорогою смирення, хресним материнським подвигом і цілковитим відданням себе Божій волі. "Вона йшла шляхом відмови від земних уподобань, від земних благ і задоволень, шляхом простоти, убогості, добровільних поневірянь, принесених в жертву вірі і Богові. Глядімо і наслідуймо цей її земний шлях у нашому житті" - сказав наприкінці проповіді єпископ.

Після завершення богослуження владика Ярослав подякував о. Богдану Добрянському, декану самбірському, і всім священнсолужителям парафії за душпастирську опіку над цим відпустовим місцем.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Фото Степана ПАВЛІШАКА і Прес-служби СДЄ

Теми: Самбірський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори