SDE

Владика Ярослав відвідав парафію с. Старий Кропивник на Дрогобиччині [фото]

23 травня 2016
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
22 травня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, здійснив душпастирський візит до с. Старий Кропивник Підбузького деканату з нагоди храмового празника – перенесення мощей святого Миколая Чудотворця з Мир Ликійських до міста Барі. Архиєрея зустріло велике число парафіян на чолі з адміністратором парафії – о. Василем Нагиною та священиками Підбузького деканату.

Своє слово до вірних владика Ярослав розпочав з історії празника – події ХІ століття – перенесення мощей святого Миколая Чудотворця з Мир Ликійських, де вони спочивали з IV століття, до міста Барі, що в Італії. Як зазначив архиєрей у своїй проповіді, спочатку це свято відзначалося в основному на Заході, але згодом було прийняте і в Київській Церкві з огляду на велику набожність українського народу до святого Миколая Чудотворця.

У своєму зверненні до вірних проповідник поставив риторичне запитання: чому святий Миколай настільки шанований у нашому народі, адже він не залишив ніяких творів порівняно з його сучасниками – великими вчителями Церкви? Архиєрей одразу ж дав відповідь на це запитання: «Серце християнське чує, що святий Миколай якимись таємничими, але постійними зв’язками поєднаний з життям Церкви усіх віків. Він вчинив багато великих і преславних чудес на землі й на морі, допомагав знедоленим, сліпим повертав зір, кривим – можливість ходити, глухим – слух, німим – голос. Багатьох нужденних і вбогих Чудотворець збагатив, голодним подав їжу, усім допомагав при кожній потребі».

Владика Ярослав, проповідуючи про чесноти, якими визначався святий Миколай, наголосив, що вони особливо актуальні сьогодні, в ювілейний рік Божого милосердя: «Святий Миколай став відомим завдяки своєму доброму серцю. Він практикував діла милосердя за свого життя, і навіть по його смерті вірні відчувають його милосердя завжди і скрізь. Через опіку і заступництво цього святого проявляється милосердя Боже».

В контексті Божого милосердя архиєрей розкрив також значення Євангелія Неділі розслабленого, яке представляє з одного боку неміч і слабкість зраненої гріхом людської природи, ситуацію страждання людини, а з іншого – милосердя і силу Божу: «Бог у своєму милосерді бажає не тільки полегшити страждання людини, але й звільнити її від причини цих страждань – гріха. Об’являючи своє милосердя, Бог бажає переміни і навернення людини, щоб вона також прикладом свого життя являла Боже милосердя».

На завершення свого слова проповідник закликав, щоб святий Миколай був для вірних не тільки надійним заступником і помічником у потребах, але й взірцем для наслідування у ділах милосердя.

По завершенні Божественної Літургії владика Ярослав подякував о. Василю Нагині, присутнім священнослужителям, вірним і жертводавцям храму за спільну літургійну молитву.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Підбузький деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори