SDE

Круглий стіл «Духовне і душевне як основа виховання та навчання» у Самбірському педколеджі ім. Івана Филипчака [фото]

01 квітня 2016
Друк E-mail
Фото Ірини СЛАВИЧ
29 березня 2016 року Божого, у Самбірському педагогічному коледжі ім. І. Филипчака, відбулося засідання круглого стола на тему «Духовне і душевне як основа виховання та навчання».

Голова циклової комісії суспільних дисциплін Леся Славич привітала всіх присутніх і у вступному слові зазначила, що людина є таємничою істототою, яка постійно знаходиться на межі землі та Неба. Опісля, для спільної молитви та благословення вона запросила настоятеля храму святого великомученика і цілителя Пантелеймона, голову комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, капелана Самбірської ЦРЛ, духівника організації «УМХ» та спільноти «Ноїв Ковчег», о. Тараса Рисея.

Відразу після того, з доповіддю на тему «Філософсько-педагогічне значення “філософії серця”» виступила викладач суспільних дисциплінта кандидат філософських наук Леся Войтків. Вона підкреслила, що сучасна педагогіка попросту потребує внесення у навчальний процес біблійного вчення, як основи виховання. Користуючись тезами роздумів українського філософа та педагога Памфіла Юркевича, як також і Володимира Возняка й митрополита Антонія Сурозького, Леся Василівна довела, що релігійна складова є фундаментальною у вихованні молоді. Разом зі студентами вона роздумувала над поняттям гріха та звернула увагу на те, що гріхопадіння є наслідком втрати зв’язку з Богом та зі своєю глибиною.

Чудову доповідь на тему «Духовність та мистецтво як серце та душа українського народу в діяльності Андрея Шептицького» презентувала студентка першого курсу відділення дошкільної освіти Самбірського педагогічного коледжу Юлія Заплатинська. На прикладі Великого Митрополита вона показала, наскільки важливим є виховання і вплив родини на формування особистості та духовної основи людини.

Також, до майбутніх педагогів зі своїм полум’яним поученням звернувся і о. Тарас Рисей. Він закликав присутню молодь (майбутніх педагогів) серйозно віднестись до власного особистісного духовного розвитку, так як від цього залежатиме не лише майбутнє нашої держави, а й участь кожного зокрема у вічності. Великий наголос душпастир зробив на ролі приватної та літургійної молитов у процесі внутрішньої еволюції, а також розповів про Євхаристію, як основу преображення людини в Людину – істоту воістину богоподібну.

На завершення, заступник директора з навчальної роботи Собковська О. М. подякувала організаторам та учасникам за плідну працю, а також зауважила, що засідання круглого стола стало для всіх присутніх справжньою спонукою обдумати почуте та зробити правильні висновки, адже культурно-національне відродження українського суспільства без ролі християнського виховання та плекання духовності було б просто немислиме…

Ірина Славич

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Комісія у справах душпастирства охорони здоров’я, Самбірський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори