SDE

Владика Ярослав: Єрихонський сліпець впізнав оком віри Бога в Ісусі Христі

07 лютого 2016
Друк E-mail
Фото прес-служби СДЄ
7 лютого владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному храмі Пресвятої Трійці м. Дрогобича. Під час богослужіння єпископ уділив дияконські свячення брату Руслану Гедзу, випускникові Дрогобицької семінарії.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що старозавітній ізраїльській народ жив в атмосфері очікування Месії. Проповідник навів слова пророка Ісаї, який провіщав День Господній, коли «очі сліпих прозріють із темряви та пітьми. І бідні дедалі більше у Господі веселитимуться, і вбогі між людьми радітимуть Святим Ізраїля» (Іс. 29, 18-19). Віра у цю істину була настільки поширена серед вибраного народу, що єрохинський сліпець як тільки почув, що поруч іде Месі, без найменшого сумніву поспішив за Ним, волаючи: "Ісусе, Сину Давидів, змилуйся надо мною!".

Євангеліє Ісус говорить про Себе: «Я є дорога» (Йо. 14, 6). «Хто не знає цієї Дороги надприродного світла, той духовно сліпий, хто тільки захоплюється Христом, але Його не знає, той подібний до того, хто в темноті сидить при дорозі і не просить про світло, щоб жити, не благає в Христа уздоровлення», - наголосив владика Ярослав. Прикладом як слід шукати духовного прозріння є єрихонський сліпець. Він не бачив того, що бачили інші люди: навколишній світ із його зовнішніми ознаками та формами, людський вигляд тощо. «Але водночас він бачив в Христі те, чого інші люди не помічали: він побачив оком віри Бога в Ісусі Христі. У той час, як всі інші називали Спасителя звичайною людиною – Ісусом з Назарету, сліпець назвав його Сином Давида, а далі найголовніше – Господом», - сказав проповідник.

Наприкінці проповіді владика Ярослав закликав вірних, щоб, беручи приклад з євангельського сліпця, просили у Бога зцілення духовного зору. Адже коли людина духовно прозріває, вона бачить справжню вартість речей цього земного світу, вона бачить Божу присутність у природі та в історії, тоді християнин бачити Христа в своєму ближньому та своєму серці.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав диякона Руслана і подякував батькам, родині, духовним наставникам новопоставленого диякона за товаришування йому на дорозі до тайни священства.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Катедральний собор, свячення, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори