SDE

Митрополит Андрей Шептицький: погляд молоді [фото]

20 листопада 2015
Друк E-mail
Фото Ірини ВОЛОЩАК
«Був він великим сином Вселенської Католицької Церкви. Великим Українцем, вченим, мистецтвознавцем, покірним богомольцем і Митрополитом, якому рівного нелегко знайдемо не лише в нашій історії,але й загалом в останньому столітті нашої Церкви. В кожній ділянці чинний і письмом, і словом, і ділом буквально до останнього віддиху життя. Словом: був він честю і окрасою нашої Церкви і Народу» (зі слова Митрополита Йосифа Сліпого, виголошеного на похороні слуги Божого Митрополита Андрея).

Чи багато ми знаємо про Великого Митрополита, крім відомих загальнодоступних фактів? Рік Андрея Шептицького (офіційно закінчився 1 листопада 2015, але це не означає, що вшанування теж завершилося), безліч цікавих заходів та акцій, які вже відбулися і ще відбуваються, спонукають поглибити свої знання про життя і діяльність цієї непересічної  особистості.

Чудовою нагодою дізнатися більше була конференція на тему: «Митрополит Андрей Шептицький: погляд молоді», організована 12 листопада 2015 р. Науковим товариством студентів  та  аспірантів  ім. проф. Василя  Надім’янова Дрогобицького державного педагогічного університету ім. Івана Франка.

До вітального слова були запрошені капелан нашого вишу о. Олег Кекош і проректор Шаран В.Л.

Доповідачами були студенти різних курсів та факультетів. Представлені презентації  висвітлювали  багатогранну постать Митрополита Андрея, зокрема штрихи до його біографії, релігійно-пасторської, громадсько-політичної, культурно-освітньої діяльності, а також його співпрацю з українською діаспорою США і Канади, його роль як мецената і навіть як економіста.

Цікаві деталі й подробиці зробили повнішим образ такого близького та водночас незнаного Великого Митрополита. Присутні в залі мали змогу почути про вподобання та звички, щоденні подвиги та звершення Андрея Шептицького.

Приклади з його життя, цитати з проповідей і послань надихають постійно прагнути до кращого, ніколи не втрачати віри у Божу поміч, не сходити з правильного шляху, робити більше для свого народу і своєї країни, бо, можливо,  саме ми як ніколи близько до мети, яка об’єднує всі покоління українців.Та нам варто дотримуватися настанови робити усе з великої любові, бо любов – перша християнська чеснота.

Ірина ВОЛОЩАК,
Студентка ДДПУ

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: студентське капеланство

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори