SDE

У Дрогобичі згадали події 25-річної давнини - вихід УГКЦ з підпілля [фото]

01 грудня 2014
Друк E-mail
Фото диякона Олега БІСИКА
30 листопада у Катедральному храмі Пресвятої Трійці м. Дрогобича Архиєрейською Літургією завершились святкові заходи з нагоди 25-ї річниці виходу УГКЦ з підпілля. Урочисте богослужіння очолив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні владики Григорія, єпископа-помічника, та священиків Дрогобицького деканату. Участь у Літургії взяли також священики та вірні, які в 1989 році очолили процес виходу УГКЦ з підпілля у м. Дрогобичі.

Звертаючись до вірних під час проповіді, владика Ярослав наголосив на потребі глибокого осмислення скарбу віри, який український народ отримав у Володимировому Хрещенні Русі-України та який у другій половині ХХ ст. наші батьки зберегли, протистоячи тиску безбожної радянської системи. "Рукотворними свідками нашого духовного і культурного багатства є наша цінна духовна спадщина і християнська культура, і її творцями - наші предки, - які вклали у неї всю свою любов до Бога і людей – як сучасників, так і нащадків", - сказав проповідник.

Наприкінці Літургії владика Ярослав висловив вдячність духовенству та мирянам, завдяки вірі та мужності яких Українська Греко-Католицька Церква зміцнилась на Дрогобиччині. "Сьогодні складаємо подяку тим священикам, які трудилися в часи катакомб, були благовісниками миру і служителями переслідуваної Христової Церкви", - сказав владика Ярослав.

Єпископ подякував також єромонаху Михайлу Волошину (ЧНІ), який впродовж 27-29 листопада виголосив у Катедральному соборі реколекційні науки на тему «Єдність Церкви – заповідь Христа». Зазначимо, що о. Михайло 25 років тому душпастирював у м. Дрогобичі та брав участь у поверненні храму Пресвятої Трійці в лоно УГКЦ, яке відбулось 1 грудня 1989 року. На сьогоднішній день о. Михайло здійснює служіння для греко-католиків в м. Прокопівськ Кемеровської області Російської Федерації.

Додамо, що увечері в Народному домі м. Дрогобича відбулась мистецька програма пприсвячена 25-літтю легалізації УГКЦ "Через страсті до воскресіння" за участі Державної народної капели «Трембіта».

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Автор світлин та відео - диякон Олег БІСИК

ВІДЕО

Теми: Григорій (Комар), Дрогобицький деканат, Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори